Παλλήνη 31-8-2024                                                                                                     προς

Αρ. Πρ. 441                                                                                                Όλους τους συναδέλφους

2. Τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Παιανίας-Γλυκών Νερών, Παλλήνης-

Γέρακα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων -Αρτέμιδας, Μαραθώνα

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ!

Οι συγχωνεύσεις, οι ακυρώσεις κατάτμησης τμημάτων δε θα περάσουν!

Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

•Την Τρίτη 3/9 στη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής και ώρα 14.00

• Την Τετάρτη 4/9 στο Υπουργείο Παιδείας και ώρα 14.00

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς των μαθητών μας

Λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε πάνω από 1000 συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα, δεκάδες από τις οποίες αφορούν και σχολεία των περιοχών μας. Για άλλη μια φορά, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων/ισσών.

Συγκεκριμένα και μετά από τις εγκυκλίους Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ κ. Κατσαρού (76216/Δ2/8-7-24 και 80483/Δ1/15-7-2024) μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων κλήθηκαν να συγκροτήσουν στο  myschool τα τμήματα, με βάση τα τρέχοντα αριθμητικά δεδομένα του μαθητικού δυναμικού, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αναμενόμενες εγγραφές του Σεπτεμβρίου. Μέσω των οδηγιών αυτών παραβιάζεται ακόμα και η υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει πουθενά ότι σε σχολεία που λειτουργούν Τ.Ε. ή σε τάξεις που υπάρχει παράλληλη στήριξη μπορεί να παραβλέπεται η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των μαθητών.Προωθείται μαζική «σφαγή» τμημάτων και δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία τσακίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην εργασία και στον προγραμματισμό της ζωής τους, αφού πολλοί θα μετακινηθούν και πολλοί αναπληρωτές δε θα προσληφθούν!

Αναφορικά με τα σχολεία της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου «Αλ. Δελμούζος», η Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής, σε ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική της πλήρους απαξίωσης της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης αποφάσισε τη σύμπτηξη 13 τμημάτων Δημοτικού και 1 Νηπιαγωγείου και ταυτόχρονα την ακύρωση διχοτομήσεων τμημάτων που είχαν αποφασιστεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Με απλά λόγια, στη λογική της μείωσης του κόστους για τους απαραίτητους διορισμούς εκπαιδευτικών, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων θα πρέπει να μετακινηθούν από το οικείο σχολικό τους περιβάλλον σε άλλα σχολεία αφού στο σχολείο τους «περισσεύουν», σύμφωνα με τον μαγικό αριθμό των 25 μαθητών για κάθε τάξη, που επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική!!!

Επιπλέον, καταστρατηγώντας τα γεωγραφικά όρια, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη πρόσβαση και ένταξη των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον καθώς και για τις επιπλέον δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες τους για τη μετακίνηση των παιδιών σε πιο μακρινό σχολείο.

Την ίδια στιγμή πουκυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ θεωρούν κόστος τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη λειτουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές, μοιράζουν απλόχερα χρήμα σε ιδιώτες και εργολάβους, όπως προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο (επαγγελματικός προσανατολισμός, ψηφιακό φροντιστήριο κ.τ.λ.) ή σε εκδοτικούς οίκους για το λεγόμενο πολλαπλό βιβλίο. Σπαταλούν, χωρίς αιδώ, μέχρι και 658.800 €, για την αμοιβή τεχνικού συμβούλου του ΙΕΠ για 35 μήνες και για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν με ίδια μέσα.

Οι μεγάλες κουβέντες περί «αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου», «βελτίωσης των σχολείων», «χιλιάδων διορισμών» δεν μπορούν να κοροϊδέψουν πια κανέναν. Τα σχέδιά τους για την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αποτελούν αιτία πολέμου!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις - συμπτύξεις τμημάτων.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 15 μαθητές/τριες το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α - Β Δημοτικού. 2η Νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερους. 20 μαθητές/τριες το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις τμημάτων με παιδαγωγικά κριτήρια.
    • Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».

Δε θα αφήσουμε να θυσιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας στη λογική του κόστους!

Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν! Συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, σε συμμαχία και κοινή δράση με τους γονείς των μαθητών μας κι όλους τους εργαζόμενους μπαίνουμε μπροστά για την αποτροπή τους, διεκδικούμε μόρφωση, ζωή και δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους!

Όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Π.Ε. Αν. Αττικής στη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής, την Τρίτη 3/9 στις 14.00

Ο πρόεδρος                         Η γραμματέας

Παναγιώτης Ευαγγέλου