Παλλήνη: 3-5-2018                                                                           Προς όλους

                                 Αριθμ.Πρωτ.: 36                                                                            τους συναδέλφους μας                     

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και γονείς παλεύουμε για ενιαία δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία . Γράφουμε τα προνήπια στο δημόσια και δωρεάν  νηπιαγωγεία .

Η εκπαιδευτική κοινότητα με ανακούφιση χαιρέτισε την ψήφιση από την κυβέρνηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής Αγωγής. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών “Αλέξανδρος Δελμούζος” με αποφάσεις, κατά πλειοψηφία, στήριξε την άμεση εφαρμογή του  νόμου και ταυτόχρονα προειδοποιούσε πως οι πολέμιοι του νόμου , δήμαρχοι, θα έθεταν προσκόμματα  για την μη εφαρμογή του.

Το υπουργείο Παιδείας αντί να εφαρμόσει άμεσα τη δίχρονη προσχολική αγωγή τη μετέθεσε σε βάθος τριετίας και ενώ  όρισε τη σύσταση τριμερών γνωμοδοτικών επιτροπών για το θέμα στην ουσία παραχώρησε το δικαίωμα της φοίτησης των προνηπίων αποκλειστικά στους δημάρχους, όπως φάνηκε τελικά από τα αποτελέσματα που χωρίς αιδώ παρουσίασε το ίδιο. Μόλις σε 184 από τους 325 δήμους της χώρας θα εφαρμοστεί φέτος η εγγραφή των προνηπίων και μάλιστα στην Αττική που κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας 10 στους 66.

Καταγγέλλουμε  την κυβέρνηση και τον Υπουργό παιδείας για την υποκριτική και πολιτικάντικη στάση που κράτησαν .  Ένας νόμος που ανταποκρινόταν στο πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας  αποδείχτηκε ένα πυροτέχνημα που είχε στόχο να μεταφέρει τις ευθύνες και την ανικανότητα του υπουργείου παιδείας σε άλλους.  Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το εργασιακό πρόβλημα των γονιών προσπάθησε να τους εξαπατήσει δίνοντας τάχα λύση που όμως εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη θέληση των δημάρχων. Ταυτόχρονα  παίζοντας το ρόλο του πόντιου Πιλάτου προσπαθεί να εξαπατήσει και τους εκπαιδευτικούς.

Ο ίδιος ο Υπουργός υπέσκαψε και ακύρωσε τη εφαρμογή του νόμου αφού από τη μια ενέγραψε μηδενικό κόστος στον προϋπολογισμό για την εφαρμογή του και από την άλλη  με τη δημιουργία των τριμερών επιτροπών η εφαρμογή του νόμου εξαρτήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τη θέληση των Δημάρχων ( Οι πλειοψηφικές εισηγήσεις των επιτροπών 2-1 υπερ της υποχρεωτικής προσχολικής δεν λήφθηκαν υπόψη από το Υπουργείο αν μειοψηφούσε ο Δήμαρχος!!). Την ώρα που είναι γνωστό σε όλους ότι η πλειονότητα των δημάρχων όχι μόνο δεν  ανήκουν στο σύριζα για να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης , αλλά έχουν ταχθεί και ενάντια  στο νόμο ( και στην ΚΕΔΕ) και το πολεμούν με κάθε τρόπο.

Καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους τους Δημάρχους και την κυβέρνηση που εσκεμμένα τους έδωσε αυτό το δικαίωμα για να αποποιηθεί των ευθυνών για τη μη εφαρμογή του νόμου για τη μη εφαρμογή του νόμου .  Τη στιγμή που ενόψει  δημοτικών εκλογών σε ένα χρόνο ήδη αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους έργα προεκλογικής  βιτρίνας, επικαλούνται οικονομική αδυναμία για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η επιλογή τους  είναι συνειδητή.

Απαξίωση του δημόσιου νηπιαγωγείου , δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών ως χώροι ρουσφετιού  οικονομικής συναλλαγής  και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης  σε αντίθεση με το δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο από το οποίο δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα.

Καλούμε τους γονείς να εμπιστευτούν το δημόσιο νηπιαγωγείο και να  εγγράψουν τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία . Τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα παιδιά τους , από τον επαγγελματισμό και την εμπειρία των δημόσιων νηπιαγωγών  θα τα ακολουθούν σε όλη την μετέπειτα εκπαιδευτική τους  πορεία τους .

Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και γονείς παλεύουμε για ενιαία δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία . Γράφουμε τα προνήπια στο δημόσια και δωρεάν  νηπιαγωγεία .

    Ο Πρόεδρος                                                                        H  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                              Χαρά   Γαλανοπούλου