Παλλήνη: 3-5-2018                                                                           Προς όλους

                                                 Αριθμ.Πρωτ.: 39                                                                            τους συναδέλφους μας                      

 

Με αφορμή τις αργίες και τους εορτασμούς των  Πολιούχων στους Δήμους της περιοχής μας

 

Τα τελευταία χρονιά η εκπαιδευτική κοινότητα γίνεται μάρτυρας πρωτόγνωρων  καταστάσεων και καλε ίται να αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν. Η έλλειψη ΦΕΚ, σε πολλές περιπτώσεις ,  για την ανακήρυξη , από το κράτος, σε ημέρα αργίας την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος της κάθε περιοχής πλήττει το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων και αντιβαίνει με τις τοπικές  παραδόσεις χρόνων.

Οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί και όσο αν θέλουν να κρυφτούν , η  πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

-      Η κυβέρνηση , που ενώ προχώρησε σε ενώσεις δήμων - τους περίφημους Καλλικρατικούς- δεν όρισε με ΦΕΚ ημέρα αργίας , την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος  της κάθε περιοχής.

-      Η περιφέρεια, που ενώ ο νόμος της δίνει το δικαίωμα να ορίσει ημέρα αργίας για τοπική  θρησκευτική εορτή, δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία.

-      Οι τοπικοί δήμαρχοι των καλλικρατικών δήμων , οι οποίοι δεν ζητούν με επίσημο έγγραφο  από την περιφέρεια να προχωρήσει σε ορισμό ως επίσημης αργίας της ημέρας που γιορτάζει ο τοπικός πολιούχος Άγιος.

-      Τέλος , η ηγεσία της εκκλησίας , η οποία έχει λόγο σε  όλα τα ζητήματα , στο συγκεκριμένο σιωπά

Οι γονείς που θίγεται το θρησκευτικό τους συναίσθημα να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αποκλειστικά στους αρμόδιους - δημοτικές και εκκλησιαστικές αρχές. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραπάνω αρχές,

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν υποδείξεις ή πιέσεις, από τους γνωστούς σε όλους ανευθυνοπευθυνους, σε θέματα που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό των σχολικών  μονάδων και κυρίως για θέματα που έχουν σχέση και με την ασφάλεια των μαθητών.

Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αλέξανδρος Δελμούζος καλεί τις αρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Πρόεδρος                                                                        H  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                              Χαρά   Γαλανοπούλου