Άγγελος Πούλος

E-mail: poulos.agg@gmail.com

Τηλ :6932250073

Γιάννης Ρούπας

E-mail: groyp@sch.gr - https://www.facebook.com/giannis.roupas.3

Τηλ: 6945990525

27-8-2020

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, αναπληρωτές,

Σας καλωσορίζουμε στην Ανατολική Αττική και ευχόμαστε καλή τοποθέτηση και μια γόνιμη και δημιουργική χρονιά για όλους προς όφελος των μαθητών μας.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας στελεχώνονται κάθε χρόνο από μεγάλο αριθμό αναπληρωτών, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών πολιτικών που ακολουθούνται στην εκπαίδευση και την ανυπαρξία προσλήψεων εδώ και μία δεκαετία. Οι αγώνες και οι προσπάθειες του Κλάδου οδήγησαν στις πρώτες προσλήψεις φέτος στην Ειδική Αγωγή και συνεχίζουμε για τη Γενική.

Οι μόνιμοι διορισμοί και η κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση είναι η μόνη απάντηση στη δική σας ταλαιπωρία κάθε χρόνο, που βρίσκεστε με μια βαλίτσα στο χέρι, και ο μόνος τρόπος αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Αναμένεται στην Αν. Αττική ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών φέτος να αγγίξει τους 1500.
  • Με την πρώτη φάση έχει καλυφτεί ένα ποσοστό της τάξεως του 70% σε δασκάλους, σχεδόν στο σύνολο σε νηπιαγωγούς και 60% στους Συναδέλφους ειδικοτήτων σε σχέση με τα κενά που δόθηκαν σε επίπεδο Διεύθυνσης.
  • Στην παράλληλη στήριξη έχει καλυφτεί ένα ποσοστό της τάξεως του 60%.
  • Στις Τάξεις ‘Ενταξης οι ελλείψεις θα είναι αρκετές. 

Είναι φανερό πως οι σχολικές μονάδες στην Αν. Αττική θα αρχίσουν, για μια ακόμη χρονιά υποστελεχωμένες, με προβλήματα στη λειτουργία τους και ακόμη πειρισσότερα στη λειτουργία των Ολοήμερων . Και πρόκειται για μια χρονιά με σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα κυλήσει καθώς υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα και επιπλέον σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του covid 19. Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση είχαν τον χρόνο να παρουσιάσουν ένα συνολικό σχέδιο λειτουργίας των σχολείων, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Αντί γι’ αυτό εδώ τα σχολεία υποστελεχώνονται, τη στιγμή που χρειάζονται περισσότερους εκπαιδευτικούς, το μέτρο της απόστασης καταργείται στην πράξη και αποθεώνεται η προσωπική ευθύνη με, σχεδόν μοναδική ανάδειξη ως λύση, τη χρήση της μάσκας. Προσπαθεί η υπουργός Παιδείας με αλχημείες και αβάσιμα επιχειρήματα (τύπου ΜΟ μαθητών πανελλαδικά) και με τη συνδρομή του μιντιακού συστήματος να πείσει πως όλα θα λειτουργήσουν στην εντέλεια και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα χωρίς ασφαλώς να πείθει πια κανέναν.

Σε σχέση με τις υπηρεσιακές διαδικασίες και τις τοποθετήσεις έχει επικρατήσει από τις αρχές Αυγούστου ένα απίστευτο αλαλούμ το οποίο έχουμε αναδείξει και καταγγείλει με τα ενημερωτικά μας. Τελικά, από την πλευρά της διοίκησης, προκρίθηκε η λύση, να τοποθετηθούν, οι αναπληρωτές προσωρινά, με προσωποπαγή απόφαση του Δ/ντή Εκπαίδευσης η οποία θα ανακοινωθεί αύριο 28 του μηνός και στη συνέχεια να γίνει η οριστική τοποθέτηση, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, με απόφαση του ΠΥΣΠΕ και όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Με σεβασμό απέναντί σε όλους τους Συναδέλφους, ακολουθώντας και τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας η θέση μας είναι σταθερή, αταλάντευτη και την έχουμε διακηρύξει επανειλημμένα στα ενημερωτικά μας.

Οι υπηρεσιακές μεταβολές πραγματοποιούνται με το άνοιγμα των σχολείων, όπου διαπιστώνονται τα πραγματικά κενά και οι αναπληρωτές πρέπει να τοποθετούνται σταθερά στη θέση τους και όχι να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο σχολείο, γεγονός που επιβαρύνει και τους ίδιους και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Για όλα τα θέματα και για την κάλυψη των κενών μετά τις τοποθετήσεις της πρώτης φάσης θα υπάρχουν, όπως πάντα, αναλυτικά ενημερωτικά δελτία.

Σήμερα τέθηκαν ως αιτήματα στον Δ/ντή Εκπαίδευσης, πριν την έναρξη του ΠΥΣΠΕ, τα εξής θέματα με τις απαντήσεις που λάβαμε:

  • Ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα για ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και να γίνει κατευθείαν στη συνέχεια η οριστική τοποθέτηση με απόφαση του ΠΥΣΠΕ, ώστε να παρουσιαστούν και οι Συνάδελφοι στα σχολεία. Δεν έγινε δεκτό με το αιτιολογικό πως το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει φυσική παρουσία για την ανάληψη υπηρεσίας. ‘Όπως αναφέρουμε και πιο πριν η απόφαση είναι υπάρξει προσωρινή τοποθέτηση για όλους τους αναπληρωτές.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τις/τους Δ/ντριες/ές των Σχολικών Μονάδων που θα αναλάβουν προσωρινά υπηρεσία οι Συνάδελφοι αναπληρωτές να δείξουν κατανόηση σε ό, τι αφορά την καθημερινή τους παρουσία και ιδιαίτερα σε όσους Συναδέλφους έρχονται από μακριά και η καθημερινή τους παρουσία σε ένα σχολείο στο οποίο θα βρίσκονται για 3-4 μέρες δεν έχει ουσιαστική σημασία. Θα συμβάλουμε ως αιρετοί προς αυτή την κατεύθυνση και ζητάμε από τους τοπικούς ΣΕΠΕ να κάνουν το ίδιο. Δεν γίνεται να εξαντληθούν οι αναπληρωτές οικονομικά, σωματικά και ψυχικά.

  • Ζητήσαμε, σε κάθε περίπτωση, να υπάρξει ειδική μέριμνα για περιπτώσεις όπως για παράδειγμα επαπειλούμενη κύηση. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν πως έχει γίνει ερώτηση στο υπουργείο, το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμα.
  • Ζητήσαμε να γίνει οριστική τοποθέτηση των Συναδέλφων της Παράλληλης Στήριξης αφού δεν επηρεάζει η τοποθέτησή τους τη διαμόρφωση και το σύνολο των κενών. Υπήρξε άρνηση με το αιτιολογικό του προγραμματισμού και πως θα υπάρξει πρόβλημα αν οι οριστικές τοποθετήσεις γίνουν τμηματικά και όχι όλες μαζί.
  • Ζητήσαμε να δοθούν άμεσα όλα τα κενά των Παράλληλων Στηρίξεων και βέβαια αυτά να υπολογιστούν με έναν Συνάδελφο ανά μαθητή, που άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα του Κλάδου. Δεν υπήρξε δέσμευση γι’ αυτό.
  • Ζητήσαμε να υπάρξει άμεση ενημέρωση των Συναδέλφων που βρίσκονται στη διάθεση για το που θα παρουσιαστούν. Λάβαμε την απάντηση πως γι’ αυτή την κατηγορία Συναδέλφων υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας και θα υπάρξει ανακοίνωση μέσα στη μέρα. 
  • Ζητήσαμε να προγραμματιστεί και να προχωρήσει άμεσα η τοποθέτηση των νεοδιορισθέντων Συναδέλφων στην Ειδική Αγωγή. Δεν υπήρξε δεσμευτική απάντηση παρά μόνο πως θα γίνει το συντομότερο δυνατό και πάντως το αργότερο τη Δευτέρα. 

ü  Σε σχέση με τα ΖΕΠ. Μετά την έκδοση του ΦΕΚ, που προβλέπει την ίδρυση 41 Τάξεων Υποδοχής στην Αν. Αττική απαιτούμε να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν όλες στο σύνολό τους όπως απαιτούμε πάντα και ζητούμε να γίνονται δεκτές και όλες οι αιτήσεις για την ίδρυση νέων τάξεων ΖΕΠ που γίνονται από τις σχολικές μονάδες. ‘Όλα αυτά έχουν αναφερθεί πολλές φορές στις ανακοινώσεις μας. Η διαδικασία όμως τώρα έχει ως εξής, ακολουθεί η έγκριση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και η στελέχωση στη συνέχεια των Τάξεων Υποδοχής. Επομένως προς τα εκεί τώρα στρέφεται η πίεση που πρέπει να ασκηθεί καθώς το ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής σ’ αυτό το στάδιο δεν παίζει κάποιο ρόλο. Επομένως καλό θα είναι, και επιλέγουμε στη φάση αυτή να μην πούμε κάτι περισσότερο, να σταματήσει μια σπέκουλα και αβάσιμα παραπλανητικά ερωτήματα του τύπου : …γιατί οι αιρετοί δεν ανακοινώνουν τα ΖΕΠ… . Προεκλογικά παιχνίδια και μικροπαραταξιακές κινήσεις δεν επιτρέπονται σε βάρος Συναδέλφων, καλούμε του συντάκτες τέτοιων κειμένων να επιδείξουν λίγη σοβαρότητα και να μην παραπλανούν.

Καλούμε τους τοπικούς ΣΕΠΕ και τη ΔΟΕ να αξιολογήσουν τις απαντήσεις που λάβαμε και από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Συναδέλφων.

Καλοσωρίζουμε και πάλι όλους τους Συναδέλφους Αναπληρωτές και δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα σας σε όλες τις διαδικασίες και σε ό, τι χρειαστείτε. Τα τηλέφωνά μας και κάθε τρόπος επικοινωνίας είναι πάντα στη διάθεσή σας, άλλωστε μόνο με αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για εμάς, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν μόνιμοι και αναπληρωτές παρά μόνο Συνάδελφοι.

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ