Μαρία Σφυρή (τακτικό μέλος): τηλ. 6974319565 mail :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Γεωργίου (αναπλ. μέλος) : τηλ. 6974846032 mail:ggeorg@sch.gr
Στο ΠΥΣΠΕ στις 19/2/2020 εισήχθη εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της οργανικής σύνθεσης των σχολείων της Ανατολικής Αττικής. Οι πίνακες που έφερε η Διεύθυνση προς έγκριση είναι εξωπραγματικοί!
Σύμφωνα με τους πίνακες η περιφέρεια της Αν. Αττικής χρειάζεται μόνο 286 δασκάλους για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς και μόνο 59 νηπιαγωγούς, ενώ στην Α΄ φάση προσελήφθησαν σχεδόν 1.000 αναπληρωτές, κυρίως δάσκαλοι και νηπιαγωγοί! Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία στους συναδέλφους των ειδικοτήτων. Στους συναδέλφους των ξενόγλωσσσων μαθημάτων υπάρχει πλεόνασμα(!), ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να καλυφθούν τα κενά αυτά στα σχολεία. Πέρα από κάθε φαντασία είναι η κατάσταση στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, όπου εκεί οι οργανικές θέσεις είναι ελάχιστες σε δασκάλους και νηπιαγωγούς σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν ( 168 οργανικές δασκάλων και 37 νηπιαγωγών), ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε σχολική μονάδα έχει πλέον ανάγκη για τουλάχιστον ένα Τμήμα Ένταξης.
Οι περισσότερες από 1.600 προσλήψεις αναπληρωτών στην Διεύθυνση Αν. Αττικής μέχρι στιγμής «μαρτυρούν» το πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι η οργανική σύνθεση των σχολείων, όπως αυτή αποτυπώνεται στους πίνακες της Διεύθυνσης.
Η οργανική σύνθεση των σχολείων, τα τεχνητά οργανικά πλεονάσματα ή ελλείμματα εκπαιδευτικών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο και τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα του σημερινού σχολείου, δεν έχουν μόνο άμεση σχέση με τις μεταθέσεις των συναδέλφων από περιοχή σε περιοχή, αλλά και με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Οι μόνιμοι διορισμοί, όποιοι και όποτε γίνουν, θα γίνουν με βάση τις κενές οργανικές θέσεις σε κάθε περιοχή.
Η γενίκευση της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση έχει επιπτώσεις πρώτα απ΄ όλα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, με τα χιλιάδες κενά και τις χαμένες διδακτικές ώρες, με την εναλλαγή, κάθε χρόνο, εκπαιδευτικών στο ευαίσθητο κομμάτι της Ειδικής Αγωγής, με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών πολλές φορές ως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Θέση μας είναι η οργανική σύνθεση των σχολείων να υπολογίζεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Δηλαδή 15 μαθητές στο Νηπιαγωγείο, στην Α’ και Β’ Δημοτικού, 20 μαθητές στις υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού.
Να υπολογιστούν οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου. Να δοθούν όλα τα διευθυντικά κενά οργανικά, να δοθεί κάθε θέση που μένει κενή λόγω μετάθεσης ή συνταξιοδότησης, να υπολογιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε Ειδική Αγωγή, Τμήματα Ένταξης, Τάξεις Υποδοχής και στην Ενισχυτική Διδασκαλία.
Για τους όλους τους παραπάνω παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την οργανική σύνθεση των σχολείων της περιφέρειάς μας.
Παλεύουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Για ένα σχολείο που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας!