ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των αιρετών εκπροσώπων Ανατολικής Αττικής :

Βιολέττας  Πατέλη  6976372500,  v-pateli@windowslive.com /

Χρήστου Κανδηλώρου 6977531018, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

εκλεγμένων  με το ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ    από τους συλλόγους «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ», «Α. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» και  του συλλόγου Γλυφάδας/ Βάρης/ Βούλας/ Βουλιαγμένης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 9

Πάνω από 200 τα κενά στην Ανατολική  Αττική

μετά τις πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών

100 επιπλέον δάσκαλοι χρειάζονται για να έχουν όλα τα ολοήμερα ένα υπεύθυνο δάσκαλο

  • 50 τμήματα ένταξης - ειδικής αγωγής, 5 τμήματα νηπιαγωγείων χωρίς εκπαιδευτικό
  • 31 εκπαιδευτικοί εικαστικών, 13 θεατρολόγοι υπολείπονται για να καλυφθούν όλα τα σχολεία
  • πάνω από τα μισά ολοήμερα ΔΕ ΘΑ Λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν στην Αν Αττική
  • 53 τμήματα έχουν πάνω από 25 μαθητές!!!

(Για τις αποσπάσεις, επανατοποθετήσεις,  τα κενά και τις προσλήψεις αναπληρωτών)

Ο ενιαίος τύπος ολοήμερου σχολείου δεν έχει ΟΛΟΗΜΕΡΟ!!

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ!

11/9/2017

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τη σκιά των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης να πέφτει για μια ακόμη φορά βαριά πάνω στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς να γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού. Τα τεράστια κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συνεχίζοντας το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας για χιλιάδες συναδέλφους.

Για μια ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται υπεύθυνος εκπαιδευτικός για το ολοήμερο τμήμα, με απρόβλεπτες συνέπειες  όχι μόνο  στο παιδαγωγικό έργο , αλλά και στην ασφάλεια των μαθητών, αφού κάθε μέρα θα διδάσκουν διαφορετικοί  εκπαιδευτικοί, ανάλογα με το περίσσευμα ωρών που θα έχουν από το πρωινό πρόγραμμα, υπονομεύοντας έτσι τη σχέση δασκάλου - μαθητή  και την εκπαιδευτική διαδικασία στο ολοήμερο πρόγραμμα, μετατρέποντάς το σε δημιουργική απασχόληση ή ακόμα και σε πρόγραμμα φύλαξης.

Η κυβέρνηση αρνείται για μια ακόμη χρονιά να θεσμοθετήσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή .

Τα κενά μετά και τις προσλήψεις των αναπληρωτών

Η μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια του Υπ. Παιδείας να εμφανίσει ότι όλα λειτουργούν κανονικά στην εκπαίδευση επιδιώκει να κρύψει τις ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία και τις περικοπές που έχει επιβάλλει και θέλει να επεκτείνει καθώς και το τι πραγματικά αλλάζει.

Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι η παρέμβαση των Εκπαιδευτικών Σωματείων και η επιμονή μας ως αιρετών εξασφάλισαν να μειωθούν σημαντικά οι πλασματικές λειτουργικές υπεραριθμίες ενώ δόθηκαν όλα τα κενά (με ελάχιστες εξαιρέσεις στα νηπιαγωγεία - 3ο τμήμα σε κάποιες μονάδες) ονομαστικά ανά σχολείο και δεν κλήθηκαν να δηλώνουν περιοχές. 

Συγκεκριμένα τα κενά* διαμορφώνονται ως εξής:

Κενά ΠΕ 70 60 08 32

80  +53

+ 100

5 31 13

* Τα 80 κενά ΠΕ 70 αντιστοιχούν στην πλήρη κάλυψη των 59 σχολείων που έχουν από 3-6 τμήματα ολοήμερου και αδυνατούν να τα βάλουν σε λειτουργία λόγω ελλείψεων παρά το γεγονός ότι κάτω από την πίεση μας μαζί με τους συλλόγους δόθηκαν 15 κενά δασκάλων. Σημειώνουμε ότι η αρχική τοποθέτηση της δ/ντριας να δώσει μόνο κενά για την πρωινή λειτουργία και τα υπόλοιπα στη 2η φάση προσλήψεων αναπληρωτών.

Επίσης με βάση το αίτημα του κλάδου διεκδικούμε: ένα δάσκαλο για κάθε 2 τμήματα ολοήμερου  ώστε να υπάρχει ένας υπεύθυνος ολοημέρου και να μην μετατραπεί σε φύλαξη με τα συμπληρώματα των ωρών των συναδέλφων από το πρωινό πρόγραμμα. Χρειάζονται πάνω από 100 δάσκαλοι για τα δύο πρώτα τμήματα στα ολοήμερα. Αυτά δεν έχουν δηλωθεί ως κενά από τη Δ/νση Αν. Αττικής. Κατά συνέπεια αδυνατεί αναπτυχθεί πλήρως η λειτουργία των περισσότερων ολοημέρων και όπου λειτουργούν θα λειτουργούν οριακά με εκπαιδευτικούς "λάστιχο".

53 δάσκαλοι απαιτούνται για να καλύψουν την πλήρη κατάτμηση όλων των υπεράριθμων τμημάτων (πάνω από 25 μαθητές)

Το σχέδιο είναι πια πασιφανές! Αν δεν καλυφθούν τα κενά, πολλά σχολεία θα μείνουν με υπεράριθμα τμήματα ενώ από την αρχή της χρονιάς δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν «κουτσουρεμένο» ολοήμερο. Η επιδίωξη είναι απλή και κυνική. Αφού το πρώτο διάστημα, ο γονιός δε θα έχει πού να στείλει το παιδί του, στο τέλος θα οδηγηθεί σε άλλες ατομικές λύσεις με αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμο τμημάτων ολοήμερων.

Άρα λιγότερο προσωπικό, λιγότερες προσλήψεις!

Στην ειδική αγωγή μετά και τις προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά διαμορφώνονται ως εξής:

Κενά ειδικής αγωγής

Παράλληλη

Τμήματα ένταξης
150 50

Τα κενά είναι εξαιρετικά μεγάλα γιατί οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα τμήματα ένταξης ούτε τις αιτήσεις για παράλληλη στήριξη. Από τις 193 γνωματεύσεις καλύφθηκαν μόνο 43.

Το Υπ. Παιδείας έστειλε τους μισούς αναπληρωτές ειδικής με στόχο να καλύψει όλα τα ειδικά σχολεία - που φαίνονται ενώ τα 50   τμήματα ένταξης που δεν έχουν δάσκαλο ΔΕ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!

Η διεύθυνση με τη σύμφωνη γνώμη των σχ. συμβούλων μοιράζει Παράλληλη στήριξη ακόμα και σε τρείς μαθητές. Έτσι αποτιμώνται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες καθώς και των οικογενειών τους!

Επανατοποθετήσεις

Μετά την προσμέτρηση μορίων οικογενειακής κατάστασης που πετύχαμε για πολλούς συναδέλφους έγιναν επανατοποθετήσεις των ειδικοτήτων ΠΕ 06 και ΠΕ 19-20 και ΠΕ 11 καθώς και έγιναν δεκτές οι αιτήσεις για βελτίωση θέσης. Εκκρεμούν ακόμη αιτήσεις βελτίωσης για ΠΕ 06 και αμοιβαίες αποσπάσεις ΠΕ 11.

Αποσπάσεις εντός-εκτός ΠΥΣΠΕ

Οι αποσπάσεις εντός και εκτός όλων των εκπαιδευτικών αναρτήθηκαν σε κοινό πίνακα βάσει των μορίων τους. Έγιναν δεκτές οι περισσότερες από αυτές καθώς και πολλές ανακλήσεις. Με βάση τις ενστάσεις των συναδέλφων και την  επιμονή μας έγινε εξέταση όλων των αποσπάσεων από την αρχή και έτσι διορθώθηκαν λάθη και έγινε δυνατό να ικανοποιηθούν σχεδόν όλες οι ενστάσεις των συναδέλφων.

Μόνο ο Μαζικός Συλλογικός Αγώνας θα διασφαλίσει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών και την κάλυψη όλων των κενών και τώρα!

Τοποθετήσεις Αναπληρωτών

Καλωσορίζουμε τους συναδέλφους/-ισσες αναπληρωτές/-τριες που προσλήφθηκαν στην Ανατολική Αττική. Για μια ακόμη χρονιά η ελαστική εργασία αποτελεί τη «λύση» των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας. Είναι πια φανερό ότι το καθεστώς της ελαστικής εργασίας/αναπλήρωση είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και όχι ανάγκη του δημόσιου σχολείου!

Το Δημόσιο Σχολείο έχει ανάγκη από μαζικούς μόνιμους διορισμούς! Το αποδεικνύουν τα χιλιάδες κενά και οι χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών κάθε χρόνο!

Απαιτήσαμε να δοθούν όλα τα κενά στους αναπληρωτές/τριες. Η Δ/νση δεν ανάρτησε στην ιστοσελίδα τα κενά των ΠΕ 70, ΠΕ 60 και τα ειδικής αγωγής/παράλληλης παρά μόνο στο χώρο υποδοχής δικαιολογητικών.

Σοβαρές αδικίες δημιουργούνται στους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής που ήταν στο τέλος του πίνακα και τοποθετήθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ με αντίθετους τους αιρετούς, στα ειδικά σχολεία και όχι στις προτιμήσεις τους σε τμήματα ένταξης. Απαιτήσαμε αυτοί οι συνάδελφοι να έχουν δικαίωμα  να κάνουν βελτίωση θέσης πριν από την τοποθέτηση της 2ης φάσης αναπληρωτών ειδικής.

Καλούμε όποιο συνάδελφο δεν πήγε σε κενό της επιλογής του και το κενό παραμένει να κάνει αίτηση θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και για τους ΠΕ 08 (εικαστικών) στους οποίους δε δόθηκαν τα σχολεία επιλογής τους καθώς η δ/νση τους τοποθετούσε σε ομάδες σχολείων με γνώμονα την ισοκατανομή ειδικοτήτων και όχι την πλήρη κάλυψη όλων των σχολείων με την αντίστοιχη ειδικότητα με βάση τις δηλώσεις προτίμησης των αναπληρωτών.

Βελτίωση θέσης για τα σχολεία επιλογής τους μπορούν να διεκδικήσουν και οι ΠΕ 60 και ΠΕ  70 όταν σε αυτά με τη β΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών κατατμηθούν τμήματα και δοθεί κενό.

Τοποθετήθηκαν στους πινάκων κατάταξης με βάση τα μόρια και τα κοινωνικά κριτήρια.

Στην Ανατολική Αττική προσλήφθηκαν

ΠΕ 70 60 08 16 18.41 32
217 82 56 26 2 37

ΣΜΕΑ ΠΕ 70ΕΑΕ  71 60ΕΑΕ 61
45 42 19 2

Παράλληλη 70ΕΑΕ  71 60ΕΑΕ 61
40 0 3 0

   Και 6  ειδικότητες ΕΑΕ

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία της Ανατολικής Αττικής, τη ΔΟΕ, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, να μην ανεχτούν την λογική των περικοπών των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των κοινωνικών αναγκών των λαϊκής οικογένειας (λόγω του κλεισίματος των ολοημέρων) καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων σε κάθε σχολική μονάδα να ζητήσουν με απόφασή τους το σύνολο των κενών που χρειάζεται το σχολείο καλύπτοντας όλες τις ανάγκες (ενισχυτική διδασκαλία, ένας υπεύθυνος ολοήμερου, συμπληρωματικό έργο) με βάση τις θέσεις του κλάδου.

Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών των σχολείων και των μαθητών μας.