Σχετικά με τις ενστάσεις και τοποθετήσεις ειδικοτήτων –

Η αυθαιρεσία και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στο απόγειό τους.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης έγινε παρέμβαση – διαμαρτυρία από το «Σύλλογο Κ. Σωτηρίου» και δική μας προς τη Δ/ντρια και τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ όσον αφορά τις συμπληρώσεις ωραρίου ειδικοτήτων ΠΕ 05, ΠΕ07. Εξηγήσαμε ότι η ανάθεση επιπλέον ωρών τόσο στο ολοήμερο όσο και στο πρωινό με τη λογική να μην τους μείνει ούτε μία ώρα χωρίς διδακτικό έργο είναι εκτός από απάνθρωπη,  διαλυτική για το σχολείο και το πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατό σε συναδέλφους που πηγαίνουν σε 4 και 5 σχολεία να ζητιέται να μπουν και σε ολοήμερο ακόμα και 2, 3 είτε και 5 μέρες!!! Επίσης δεν μπορεί ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολείου να αλλάζει η ανάθεση της ευέλικτης ζώνης από το δάσκαλο στον εκπαιδευτικό των γαλλικών ή των γερμανικών και να ανατρέπεται όλο το πρόγραμμα ενώ βγαίνει ο δάσκαλος της τάξης από το βασικό κορμό των ωρών της τάξη τους.

Απαιτήσαμε οι συνάδελφοι να μην εξαντλούν όλο το ωράριο με διδασκαλία τάξης αλλά να το καλύψουν όπως γινόταν και σε προηγούμενα χρόνια με διοικητικό ή άλλο υποστηρικτικό έργο σε όποιο από τα σχολεία έχουν ήδη τοποθετηθεί.  Η Δ/ντρια επέμεινε ότι πρέπει να φαίνονται στο my school όλες οι ώρες χωρίς διοικητικό έργο ενώ αρνήθηκε ακόμα και την δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους/τις συναδέλφους  γαλλικών και  γερμανικών.

Αναρωτιόμαστε αν  οι σχ. σύμβουλοι θα υπογράψουν τέτοιας μορφής προγράμματα που πέρα από την αυστηρότητα  που τα χαρακτηρίζει προβλέπουν, σε κάποιες περιπτώσεις καθημερινή ώρα ολοημέρου σε εκπαιδευτικό που ήδη καλύπτει μεγάλο αριθμό σχολείων.

Θέσαμε επίσης και το θέμα απουσίας νηπιαγωγού καθώς η δ/νση καλεί το σύλλογο διδασκόντων νηπιαγωγείου να πάρει την ευθύνη για κλείσιμο ολοημέρου τμήματος  με σκοπό  να λειτουργήσει το πρωινό χωρίς παράλληλα να δίνει σχετική εντολή.

Σχετικά ανακοίνωση συλλόγου “Κ. Σωτηρίου" Τι θα γίνει σε περίπτωση απουσίας νηπιαγωγού ; Να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και να σταματήσουν την πίεση και τη μεταφορά της ευθύνης στις /στους συναδέλφους νηπιαγωγούς.

Η Δ/ντρια επέμεινε δηλώνοντας αποκαλυπτικά ότι το πρωινό τμήμα είναι υποχρεωτικό ενώ το ολοήμερο δεν είναι και γι΄αυτό μπορεί να κλείσει !!! Δεν απάντησε βέβαια γιατί σ΄αυτή την περίπτωση δεν παραβιάζεται η Υπ. απόφαση που απαγορεύει την εναλλαγή των νηπιαγωγών, όπως ίσχυε στο παρελθόν, και που δεν «επιτρέπει» την μετακίνηση της απογευματινής νηπιαγωγού  ώστε να λειτουργήσει το πρωινό και να κλείσει το απογευματινό τμήμα.

Κυρίως ΔΕΝ απάντησε γιατί η εντολή της στην προϊσταμένη του νηπιαγωγείου είναι προφορική και αρνείται να τη δώσει γραπτά. Μάλιστα σε παράσταση διαμαρτυρίας των γονέων του ολοήμερου τμήματος του νηπιαγωγείου την επομένη της συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ η Δ/ντρια διόρθωσε ότι δεν έδωσε προφορική εντολή αλλά προφορική οδηγία!!!. Απέσεισε δηλαδή ακόμα πιο απροκάλυπτα την ευθύνη για το κλείσιμο του τμήματος μεταφέροντας την ευθύνη στις νηπιαγωγούς.

Για τις ενστάσεις των ΠΕ32, ΠΕ08, ΠΕ 18.41

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπηρεσιακού συμβουλίου ζητήσαμε να γίνει συνολική επανατοποθέτηση των συναδέλφων εκπαιδευτικών ΠΕ 32, ΠΕ08 και ΠΕ 18,41 βάση των αιτήσεων τους και των προτιμήσεων τους (δεδομένου ότι στην πλειονότητα των σχολείων οι συγκεκριμένες ώρες δεν ήταν καλυμμένες).

Ζητήσαμε να καλυφθούν όλα τα σχολεία, με βασικό κριτήριο την κάλυψη του πρωινού ωραρίου τους, με όλα τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα που προβλέπονται  χωρίς διάκριση και με σεβασμό στις προτιμήσεις των αναπληρωτών και τα μόρια τους. Κατόπιν αυτού να ανακοινωθούν στην επόμενη φάση τα κενά που θα παραμείνουν και με βάση αυτά να πραγματοποιηθεί η  Β΄ φάση τοποθέτησης των  αναπληρωτών ειδικοτήτων.

Δηλώσαμε, για μια ακόμη φορά,  ότι θεωρούμε απαράδεκτη την αρχική τοποθέτηση με πράξη διευθύντριας στις 14-9-16 με μοναδικό κριτήριο τη λογική "να πάρουν όλα τα σχολεία από κάτι!!!  Ή εικαστικά ή θεατρική αγωγή και να ισοκατανεμηθούν  οι ελλείψεις ωρών. Η ίδια λογική παρέμεινε ακλόνητη και στην τρέχουσα  συνεδρίαση, αναβάλλοντας το θέμα για την επόμενη φάση προσλήψεων αν, όταν και με όσους γίνει.

Μόνο που στη μπακαλίστικη και κατάφορα άδικη αυτή διαχείριση βρέθηκαν και σχολεία που δεν πήραν «κάτι» καθώς η όλη διαδικασία δε έγινε με διαυγή  και σαφώς καθορισμένα κριτήρια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία  υλοποιήθηκαν οι βασικές επιταγές  των υπουργικών αποφάσεων για το «νέο» ενιαίο σχολείο. Σ’ αυτές,  στον «ιδιαίτερο ζήλο» που επιδεικνύει η διεύθυνση καθώς και στα συχνά λάθη οφείλεται  η τραγική κατάσταση που βιώνουμε όλοι στο σχολείου του εκπαιδευτικού «χυλού» και του διαρκούς «μπαλώματος».

 Η δ/ντρια αρνήθηκε την πρόταση μας για την επανατοποθέτηση όλων με διαφανείς διαδικασίες ΠΥΣΠΕ,  δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε έλεγχο μόνο των ενστάσεων με τη δεδομένη  λογική που είχε αρχικά εφαρμόσει. (Κατανομή των συναδέλφων με απόκρυψη κενών - με διαφορετικά  κριτήρια από τις προβλεπόμενες ώρες  των συγκεκριμένων μαθημάτων.) ¨Ύστερα από όλη αυτή την αντιπαράθεση καθώς ήταν δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ (Διευθύντρια + διορισμένα μέλη) θα  αγνοούσε πλήρως κάθε σχετική  πρόταση των αιρετών και οι δύο αιρετοί δηλώσαμε ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες και απείχαμε από τη συνεδρίαση. Προσωπικά παρέμεινα για να παρακολουθήσω όλη τη διαδικασία και να μπορώ να μεταφέρω στους / στις συναδέλφους όλη την πραγματικότητα με την οποία κινήθηκε η διοίκηση.

Όπως ήταν φυσικό, τελικά  η πλειοψηφία των διορισμένων μελών του ΠΥΣΠΕ απέρριψε τις περισσότερες των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί από τους συναδέλφους ειδικοτήτων.

Ήταν αποκαλυπτική η διευθέτηση και ό έλεγχος από τη μεριά της διοίκησης καθώς στα κριτήρια προστέθηκαν, εκτός από τη λογιστική ωρών, βάσει των περισσευούμενων ωρών δασκάλων κάθε σχολείου και οι υποδείξεις ορισμένων διευθυντών  που αρνούνταν την τοποθέτηση κάποιας ειδικότητας στο σχολείο τους με αιτιολογικό ότι "το πρόγραμμα είχε συμπληρωθεί!!!».

Για τις τοποθετήσεις ΠΕ 16.01

Δυστυχώς η παραπάνω λογική άγγιξε και τις τοποθετήσεις των Μουσικών ΠΕ 16.01 και έγιναν μέχρι και αλλαγές τόσο στις ήδη αναρτημένες ομάδες σχολείων όσο και στις ώρες διάθεσής τους, ενώ αποκρύφτηκαν από το ΠΥΣΠΕ σχολεία με κενά σε μουσικό (εκ των υστέρων μάθαμε τέτοια σχολεία π.χ. 1ο Ραφήνας, 9ο Αχαρνών κ.ά.) με κριτήριο ότι «έχουν ώρες που περισσεύουν από τους δασκάλους»!!! Έφτασαν μάλιστα σε σημείο την ώρα της συνεδρίασης να επικοινωνούν με δ/ντές σχολείων και να δέχονται ενστάσεις τους στην τοποθέτηση μουσικών επειδή είχαν πλεονάζουσες ώρες δασκάλων!!!

Φυσικά όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να παραβιαστούν και οι αιτήσεις και προτιμήσεις των συναδέλφων αναπληρωτών.

Όσον αφορά τις συμπληρώσεις ωραρίου ΠΕ 06

Σύμφωνα και με προηγούμενη θέση μας βάλαμε τη λογική της παραμονής των συναδέλφων σε σχολείο που ήδη έχουν διατεθεί και την συμπλήρωση του ωραρίου τους εκεί δίνοντας υποστηρικτικό έργο καθώς για μια διδακτική ώρα βρίσκονται εκτός δήμου σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Π.χ. Συνάδελφος από το 4ο Παλλήνης καλείται να καλύψει 1 ώρα στο Δ. Σ. Ανθούσας και για άλλη 1 ώρα το Δ.Σ. Αγ. Μαρίνας Κορωπίου!!!!

 Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα για την επανατοποθέτηση συναδέλφισσας  στο Τ.Ε. του 1ου Π.Ρ. ( χωρίς δήλωση της ) καθώς η αρχική τοποθέτηση της ήταν εκ παραδρομής λάθος της δ/νσης.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε για άλλη μια φορά

ü  τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. να συντονίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των Yπ. αποφάσεων Φίλη για το νέο σχολείο και το νέο νηπιαγωγείο και να οργανώσουμε από κοινού μια κινητοποίηση στη Δ/νση ενάντια στην αυθαιρεσία και όλες τις παραβιάσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των συναδέλφων που έχουμε καταγγείλει και συνεχίζονται

ü  τους συλλόγους διδασκόντων και τους δ/ντες να δέχονται όλες τις ειδικότητες και να συντάσσουν πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας με όλες τις  διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών του σχολείου  προσμετρώντας και τις ώρες της  σίτισης για όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν σ αυτή.

Ενημερώνουμε ότι στη συνάντηση που είχε ο Σύλλογος «Κ. Σωτηρίου» με τους σχολικούς συμβούλους και κάτω από την επιμονή του συλλόγου να προσυπογράφουν πρόγραμμα με ενισχυτική διδασκαλία αποδέχτηκαν ότι αυτό θα το κάνουν αν έχει καλυφθεί πλήρως η λειτουργία του ολοήμερου.