Παλλήνη: 31-7-2020

 Αριθμ.Πρωτ.: 66

                                                                                                                                                                                                           Προς : Όλους τους συναδέλφους μας

Η ΔΟΕ να εισηγηθεί στους Συλλόγους να προχωρήσουν συντονισμένα στην άμεση διαγραφή όσων καταθέσουν υποψηφιότητα για τον διορισμό τους στη θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης

Ήταν αναμενόμενο, μετά την ψήφιση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, οι οποίοι πλήττουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία στη χώρα μας, πως το επόμενο βήμα του υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, θα ήταν η αναζήτηση των «προθύμων» που θα υλοποιήσουν αυτές τις πολιτικές .

Η ηγεσία του υπουργείου επέλεξε, χωρίς να κρατήσει καν τα προσχήματα, να προχωρήσει σε απευθείας διορισμό των Διευθυντών Εκπαίδευσης, καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, δημοκρατίας και διαφάνειας. Καταργώντας de facto τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που έτσι κι αλλιώς με νόμο η ίδια έχει συρρικνώσει, με τον αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων από αυτά, η κυβέρνηση δοκιμάζει τις αντοχές των εκπαιδευτικών στη θηλιά που τους ετοιμάζει για τη νέα σχολική χρονιά. Η πρακτική αυτή φέρνει την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω, και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας και της εκπαίδευσης.

Τα όποια πρόθυμα διορισμένα στελέχη, αναλάβουν, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, θα κληθούν να εφαρμόσουν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο - θεμιτό και αθέμιτο - τις πολιτικές των περικοπών και της συρρίκνωσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού που θα έχει ως τελικό στόχο τον στιγματισμό, τον εκφοβισμό, την τιμωρία και την απόλυση συναδέλφων. Η απόφασή τους να καταθέσουν υποψηφιότητα για να τους διορίσει η κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον αντισυναδελφική και οφείλουμε να τους προειδοποιήσουμε ότι απορρίπτεται από το σύνολο των εκπαιδευτικών της τάξης.

Προκαλεί, επίσης, ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση η ένοχη σιωπή της ηγεσίας της ΔΟΕ γι’ αυτό το θέμα. Ενώ οι περισσότερες παρατάξεις που μετέχουν στο ΔΣ της ΔΟΕ μεμονωμένα όπως και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη, έχουν καταδικάσει τον διορισμό των Διευθυντών Εκπαίδευσης, η αντίδραση αυτή δεν μετουσιώνεται σε απόφαση της ΔΟΕ.

Είναι εύκολο και ανέξοδο να βγάζεις ανακοινώσεις, όμως συνδικαλισμός σημαίνει παρέμβαση και αντίδραση. Η ΔΟΕ για μια ακόμη φορά δεν αντιδρά, όπως και για το θέμα της αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης, και επιλέγει τον ρόλο του απλού παρατηρητή των εξελίξεων. Η ευθύνη βαραίνει το σύνολο των παρατάξεων που μετέχουν στο ΔΣ της.

Καλούμε τη ΔΟΕ, να εισηγηθεί στα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν συντονισμένα στην άμεση διαγραφή από τα μητρώα τους   του συνόλου των εκπαιδευτικών που θα καταθέσουν υποψηφιότητα για τον διορισμό τους στη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης μέσα από αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία. Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά και άμεσα. Οι «πρόθυμοι» δεν πρέπει να έχουν θέση ανάμεσα μας. Είναι με την κυβέρνηση.

Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για:

Διαφάνεια-Δημοκρατία-Αξιοκρατία

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος                                     Σάββας   Σεχίδης