Παλλήνη: 6-2-2020                                                                     ΠΡΟΣ

Αριθμ.Πρωτ.:    20                                        ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΣΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

Πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας

για την έκτακτη Γενική Συνέλευση

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 19.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΔΟΕ σας καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 7.30 στο 1ο Δημοτικό Παλλήνης .

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη στάση της δείχνει, πως έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του Δημόσιου Σχολείου και έχει βάλει στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς ως τους θεματοφύλακες της ποιοτικής δημόσιας και δωρεάν παιδείας στην χώρα μας .

Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυκτο πόλεμο. Τα νομοθετήματα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η χαριστική εξίσωση των πτυχίων που χορηγούν τα ιδιωτικά κολέγια με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ , αποτελούν ευθείες βολές κατά της δημόσιας και δωρεάν παιδείας . Επιπλέον καθημερινά στον τύπο , αλλά και σε δημόσιες εμφανίσεις η υπουργός παιδείας, αλλά και η υφυπουργός παιδείας , δεν χάνουν την ευκαιρία να συκοφαντούν το δημόσιο σχολείο , αλλά και τους εκπαιδευτικούς . Αναμασούν την χιλιοπαιγμένη κασέτα της αυτοαξιολόγησης και της ατομικής αξιολόγησης , χωρίς να βρίσκουν ακροατήριο όμως στην κοινωνία ! Η κοινωνία γνωρίζει πως χωρίς χρήματα για την παιδεία , όλες οι άλλες μεγαλεπήβολες εξαγγελίες αποτελούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που στοχεύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό .

Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα . Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ , ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, επιλέγει τον ρόλο του απλού θεατή . Συνειδητά δεν αφουγκράζεται τον παλμό του μαχόμενου εκπαιδευτικού και υποβαθμίζει το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας μας, σε ουρά των εξελίξεων . Δεν γνωρίζουμε αν αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή των παρατάξεων που απαρτίζουν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως, οι επιλογές τους αποτελούν τροχοπέδη στην αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου. Δημιουργεί οργή και προβληματισμό, η απουσία από την ΗΔ των έκτακτων ΓΣ που απέστειλε η ΔΟΕ στους συλλόγους, του θέματος της αυτοαξιολόγησης και της ατομικής αξιολόγησης. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος», θεωρεί πως τα παραπάνω θέματα, είναι θέματα αιχμής και τα θέτει στην ΗΔ της έκτακτης ΓΣ μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο :

 • Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
 • Αλλαγή του νόμου 4589/2019 για τους διορισμούς και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τη θέση του κλάδου με μοναδικά κριτήρια   το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία.
 • Ανάγκη της πραγματοποίησης άμεσα όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση με ταυτόχρονη δημιουργία όλων των οργανικών θέσεων που επιβάλλεται για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών.
 • Εγγραφή στον προϋπολογισμό του κονδυλίου για τον διορισμό των 5.250 εκπαιδευτικών, που τώρα απουσιάζει.
 • Εξίσωση δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
 • Ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων.
 • Μέριμνα για την κτηριακή υποδομή των σχολείων που έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία εδώ και μια 10ετία.
 • Καθήλωση των μισθών και των συντάξεων που επιβάλλεται να ανατραπεί.
 • Ανάγκη ανατροπής των αρνητικών, για τη δημόσια εκπαίδευση, ρυθμίσεων που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού, που οδήγησε στη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικούς, επιβάρυνση και ελαστικοποίηση ωραρίου και εργασιακών σχέσεων (π.χ. Μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, κατάργηση του σταθερού δασκάλου-υπεύθυνου του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά, μείωση ωρών σε διδακτικά αντικείμενα χωρίς συνολική αναδιάρθρωση αναλυτικών προγραμμάτων κ.α.).
 • Ακύρωση της προώθησης της συγκεκριμένης αλλαγής του Αναλυτικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου και κάθε άλλης αλλαγής προς την κατεύθυνση κατακερματισμού της   γνώσης και της λειτουργίας του διαμέσου του «πρώιμου γνωστικού προγραμματισμού»

Ειδικότερα, στην τελευταία συνάντηση (17/1/2020) τέθηκε έντονα το αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νόμου «ΕΘ.Α.Α.Ε., Ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας Α.Ε.Ι., Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων και άλλες διατάξεις», με τις οποίες επιβάλλεται τιμωρητικός τριετής αποκλεισμός από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία (με βέβαια την επέκτασή της και στους αναπληρωτές στο εγγύς μέλλον) καθώς και η ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και η εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων.

 • Αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσεων ώστε όλα τα προσφυγόπουλα να βρουν θέση στις δομές του δημόσιου σχολείου.
 • Αντιστεκόμαστε οργανωμένα στο πλευρό του συνόλου του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος απέναντι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σε συνέχεια των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.
 • Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου , ημέρα κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης .

Διατυπώνουμε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο, σοβαρές επιφυλάξεις για την στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ απέναντι σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, δίνοντας λαβή με την ακινησία της και την ανοχή της να υπάρχουν ομάδες εκπαιδευτικών, στις οποίες πολλές φορές κλείνει ανάλογα το μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ενιαία και ξεκάθαρη άποψη του  για τα θέματα και τις διεκδικήσεις μας, όπως αυτές έχουν ψηφιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις του Κλάδου. Όμως η στάση μας αυτή δεν μπορεί να υποβιβάσει τον σύλλογο εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» σε απλό γρανάζι για την εκπλήρωση των σχεδιασμών διαφόρων αυστηρά κομματικών οριοθετημένων συνδικαλιστικών παρατάξεων . Με μοναδικό όπλο την ενότητα του κλάδου, παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αλλαγή των συσχετισμών στο ΔΣ της ΔΟΕ .

Με βάση όλα τα παραπάνω καλούμε τα μέλη μας:

την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 19.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης σε έκτακτη ΓΣ.

Συμμετέχουμε ενεργά , παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας !

Ο Πρόεδρος                                               Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                     Κων/νος  Βερέτσος