Παλλήνη: 15-1-2014                                                                           Προς όλους

Αριθμ.Πρωτ.: 99                                                                            τους συναδέλφους μας

Ανοιχτή πρόταση προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε και προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Η Δ.Ο.Ε. να κηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας 13.15 έως 14.00

Όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  για τον «Ενιαίο τύπο Ολοήμερου» η ώρα της σίτισης θεωρείται ως διδακτική ώρα μόνο για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνος λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος και όχι για τους άλλους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκείνη την ώρα στο Ολοήμερο. Η παραπάνω ρύθμιση καταστρατηγεί το αυτονόητο δικαίωμα των εκπαιδευτικών αλλά και κάθε εργαζόμενου να θεωρείται χρόνος εργασίας ο χρόνος κατά τον οποίο εργάζεται και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους  1586 και 2517 που ρυθμίζουν το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Π.Ε .

Εκτός από την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας η απόφαση του Υπουργείου οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αφού για παράδειγμα σε ένα σχολείο με πέντε τμήματα ολοήμερου «χάνονται» κάθε ημέρα τέσσερις ώρες, 20 την εβδομάδα , δηλαδή ένας εκπαιδευτικός λιγότερος στη σχολική μονάδα. Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια, δεν είναι μια καινούργια απόφαση, αφού ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, και το θετικό είναι ότι η Δ.Ο.Ε. , οι Σύλλογοι , και οι παρατάξεις διαχρονικά συμφωνούν και έχουν σταθερές θέσεις για το θέμα. Ο Σύλλογος Αλέξανδρος Δελμούζος στο παρελθόν είχε κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δ/νση και συναντήσεις με τους σχολικούς Συμβούλους χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία όπως και αρκετοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. με πρόσφατες αποφάσεις τους καλούν τους συλλόγους διδασκόντων να προσμετρούν την ώρα της σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιβλέπουν τους μαθητές και τους σχολικούς συμβούλους να εγκρίνουν τα σχετικά προγράμματα και όχι να συμβάλλουν στον δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών από την Κυβέρνηση. Μια κίνηση που σίγουρα θα σκοντάψει στην άρνηση των αρμοδίων να υπογράψουν και να εγκρίνουν τα σχετικά προγράμματα επικαλούμενοι τη νομιμότητα , όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται.

Είναι όμως αρκετό αυτό;  Είναι δυνατό η αγωνιστική αντίδραση του συνδικάτου  να περιορίζεται μόνο σε αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων (χωρίς να υποτιμούμε τη δύναμη και τον κυρίαρχο  ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων) ;

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλεξ. Δελμούζος» προτείνει

Η Δ.Ο.Ε.  να κηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 13.15 έως και 14.00 μέχρι το Υπουργείο να ανακαλέσει την Υ.Α. έτσι ώστε να χορηγούνται οι ώρες σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στη σχολική μονάδα την ώρα αυτή.

Αυτή η αγωνιστική κινητοποίηση  θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς

1.     Να προστατέψουν τα εργασιακά  δικαιώματά τους

2.     Να αγωνιστούν δυναμικά για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών Φίλη και Κυβέρνησης

3.    Να αναδείξουν στην κοινωνία και στους γονείς τους πραγματικούς στόχους του σχολείου Φίλη που δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση κονδυλίων.

4.    Να διανέμουν ενημερωτικό υλικό στους γονείς κατά την αποχώρηση των παιδιών στις 13.15  (αναγκαστικά οι μαθητές θα αποχωρούν την ώρα αυτή αφού από τις 13.15 έως και τις 14.00 δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικός για να τους επιβλέπει)

Εδώ θεωρούμε αναγκαίο να θυμίσουμε ότι ανάλογες στάσεις εργασίας είχαν αποφασιστεί από τη Δ.Ο.Ε.  αλλά  και από πολλούς Συλλόγους στο παρελθόν με επιτυχία όπως όταν προσπαθούσε το Υπουργείο να καθιερώσει την Πρωινή Ζώνη στα Νηπιαγωγεία ή όταν καλούσαν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι διδασκόντων και οι ομάδες που είχαν οριστεί με το «εντέλλεστε» των Διευθυντών για την αξιολόγηση. Στάσεις εργασίας που Ο Σύλλογος μας και αρκετοί συνάδελφοι μας υιοθέτησαν με επιτυχή αποτελέσματα.

Η αγωνιστική αυτή επιπλέον δράση θα είναι αποτελεσματική αφού το οικονομικό κόστος των εκπαιδευτικών θα είναι μικρό (η ώρα στάσης κατά μέσο όρο θα είναι μία ώρα την εβδομάδα για κάθε εκπαιδευτικό) ενώ τα αποτελέσματα της κινητοποίησης μεγάλα αφού ουσιαστικά το Ολοήμερο δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει και έτσι θα αναδειχθεί ο αντιπαιδαγωγικός και αντιεκπαιδευτικός προσανατολισμός του.

Για την μεγαλύτερη επιτυχία της δράσης προτείνεται

1.       Η αγωνιστική κινητοποίηση να ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της. Έτσι θα δοθεί ο χρόνος για να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς για την αναγκαιότητα πραγματοποίησής της και για τη σημασία της επιτυχίας της

2.       Μέσα στην εβδομάδα προετοιμασίας της να διανεμηθεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς « Ανοιχτή Επιστολή» της Δ.Ο.Ε.

3.      Να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ως μια ύστατη  προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                                 Άγγελος   Πούλος