Την Πέμπτη 9/2 το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου συζητά για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης 12 στρεμμάτων στο κέντρο της Ραφήνας στην ανάδοχο εταιρία που θα κατασκευάσει το έργο Διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας για 5+2 χρόνια.

Η χωροθέτηση του εργοταξίου γίνεται σε απόσταση 75 μέτρων από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ραφήνας και 85 μέτρων από το σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται τα 1ο και 4ο Νηπιαγωγεία και 1ο και 4ο Δημοτικά σχολεία Ραφήνας.

Από την περιοχή διέρχονται καθημερινά πάνω από 1000 μαθητές και μαθήτριες, ενώ εκατοντάδες γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους με αυτοκίνητα προς/από τα σχολεία τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, λόγω έλλειψης τοπικής συγκοινωνίας.

Η κατασκευή εργοταξίου δίπλα στα 6 σχολεία, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει κινδύνους στους μαθητές και μαθήτριες που μετακινούνται με τα πόδια και παράλληλα θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ήδη παρουσιάζεται τις ώρες έναρξης και λήξης του σχολικού ωραρίου. Το κυκλοφοριακό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τους ανοιξιάτικους-φθινοπωρινούς μήνες και ακόμη περισσότερο τους θερινούς, δεδομένου ότι από την ίδια περιοχή διέρχεται ο κύριος οδικός άξονας προς/από το λιμάνι Ραφήνας, το οποίο πλέον εξυπηρετεί περίπου 2 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Επομένως η κατασκευή του εργοταξίου που προβλέπει πάρκινγκ εκατοντάδων θέσεων, θα προσθέσει καθημερινά δεκάδες ίσως και εκατοντάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και εργοταξιακά μηχανήματα, τα οποία θα αυξήσουν τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, τον κυκλοφοριακό φόρτο, την ηχορύπανση, την ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη κλπ) και καυσαέρια, σε σχολεία που ήδη πλήττονται από τα καυσαέρια των διερχόμενων προς το λιμάνι φορτηγών και των πλοίων του λιμανιού.

Περαιτέρω, η χωροθέτηση γίνεται μέσα στην ισχύουσα ζώνη οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας,  

Εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας να απορρίψει τη χωροθέτηση του εργοταξίου στην επιλεγμένη περιοχή.

Το ΔΣ του συλλόγου