Παλλήνη:12-12-2022                                                                                     προς

                                         Αριθμ.Πρωτ.: 81                                                                                                    όλους τους συναδέλφους μας

Το ΔΣ του συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» στηρίζει τον αγώνα των αναπληρωτριών συναδέλφων μας για χορήγηση από το δημόσιο με πλήρεις αποδοχές και πλήρη δικαιώματα 9 μηνης άδειας μητρότητας , όπως ισχύει στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θέτει στην διάθεση των μελών του το σύνολο των συνδικαλιστών και νομικών μέσων που διαθέτει .

Καταγγέλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ηγεσία του υπουργείου παιδείας, η οποία ανερυθρίαστα αρνείται να δώσει πολιτική λύση στο δίκαιο αίτημα των αναπληρωτριών , όταν η 9μηνη άδεια ανατροφής χορηγείται με νόμο του κράτους εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου στο σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα .

Αποτελεί εμπαιγμό η στάση της κυβέρνησης στις αναπληρώτριες συναδέλφους μας. Ας μην ξεχνάμε πως πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.

Στην μεγάλη απεργία του κλάδου την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε στο πλευρό των αναπληρωτριών άμεση και αναδρομική εξίσωση της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου , όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα .

Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα μεταξύ των αναπληρωτών και των μόνιμων ! Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζόμενων στην εκπαίδευση ! Προσλήψεις με μοναδικό κριτήριο την προϋπηρεσία και το βασικό πτυχίο !  

Καλούμε την ΔΟΕ να αναδείξει το πολύ σοβαρό θέμα σε κορυφαίο επίπεδο και να στηρίξει με το σύνολο των μέσων που διαθέτει, τις αναπληρώτριες συναδέλφους μας   .

Αλληλεγγύη - Ενότητα - Αγώνας

Ο πρόεδρος                                                                                                                            Η γραμματέας

Κ. Βερέτσος.                                                                                                                                    Α. Γείτονα

Ακολουθεί το κείμενο των συναδέλφων μας :

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αύξηση της άδειας μητρότητας του ΟΑΕΔ από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και με βάση το άρθρο 43 και 44 του ν.4997/2022 (ΦΕΚ 219 Α), εμείς οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ, μα πάνω από όλα μητέρες, θα θέλαμε προσωπικά και άμεσα να επιληφθείτε του θέματος που σας παραθέτουμε. Ζητάμε αύξηση της άδειας ανατροφής που για εμάς είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες. Ως μητέρες ζητάμε ίσα δικαιώματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας στην κρίσιμη αυτή πρώτη ηλικία. Όπως ισχύει σε όλο το δημόσιο τομέα και εφόσον εργαζόμαστε και εμείς στο δημόσιο και μάλιστα με τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξισωθούμε και σε αυτό το πλαίσιο. Επιπλέον, το εργασιακό μας καθεστώς είναι το ίδιο στον τρόπο που επιτελούμε το εκπαιδευτικό μας έργο και αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει τις ίδιες εργασιακές απαιτήσεις από εμάς, θα πρέπει να μας παρέχει και τα ίδια προνόμια.

Θεωρούμε ότι δεν διαφέρουμε από τις μόνιμες συναδέλφους ως προς την φροντίδα των παιδιών μας και όσο διαιωνίζεται αυτή η άδικη κατάσταση, υιοθετείται ένα καθεστώς ανισότητας, θέτοντας τις μητέρες εκπαιδευτικούς, σε μητέρες «δύο ταχυτήτων». Σας παρακαλούμε και επικαλούμαστε το γεγονός ότι είστε και εσείς μητέρα, να δείξετε τη δέουσα προσοχή στο κρίσιμο και φλέγον ζήτημα της επέκτασης της άδειας ανατροφής των αναπληρωτών, που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες αναπληρώτριες, χωρίς να χάνονται τα αυτονόητα (μόρια, ένσημα, προϋπηρεσία).

Με εκτίμηση,

Οι μητέρες-αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ.