Παλλήνη:11-1-2022                                                                                             προς

                       Αριθμ.Πρωτ.: 3                                                                     όλους  τους συναδέλφους  μας

 

Συνάδελφοι ,

Το ολοήμερο σχολείο κατακτήθηκε με αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Το ολοήμερο πρόγραμμα στηρίζει την ελληνική οικογένεια και προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές ευκαιρίες . 

Η κυβέρνηση,  πιστή  στις παρωχημένες   νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες που  θεωρούν την δημόσια εκπαίδευση ως οικονομικό κόστος, το οποίο πρέπει να μειωθεί και να μεταφερθεί στους πολίτες, την φετινή κρίσιμη παιδαγωγικά σχολική χρονιά έχει επιδοθεί σε μια κεντρικά καθοδηγούμενη, συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης  του ολοήμερου προγράμματος του δημόσιου σχολείου , συγκεκριμένα :

Μέσα στο καλοκαίρι, ηγεσία του υπουργείου παιδείας με την ΚΥΑ (αρ.φ. 2332/2-6-21) επιτρέπει στους δήμους να λειτουργούν τις δομές ΚΔΑΠ μετην λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Με αλλά λόγια οι δήμοι , πλέον , μπορούν να χτυπούν κουδούνι για να αρχίσουν ¨ μαθήματα ¨  μέσα  στις σχολικές μονάδες, με την λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος ( 13.15 για τα δημοτικά , 13.00 για τα νηπιαγωγεία), παράλληλα με το ολοήμερο πρόγραμμα !

Ο συλλογος Δελμούζος έγκαιρα (25-6-21)  είχε επισημάνει αυτήν την εξέλιξη και τις αλλαγές που μπορεί να πυροδοτήσει, αν η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος ενός κεντρικά οργανωμένου σχεδίου που στοχεύει στην μείωση της ανάγκης προσλήψεων εκπαιδευτικών μέσω της τεχνίτης συρρίκνωσης των αναγκών . Έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα δικαιωθήκαμε απόλυτα. Στις 20-8-21 ο σύλλογος κατήγγειλε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα μέλη του διορισμένου ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, για την πολιτική επιλογή τους να αποκρύψουν  τα  κενά των ολοήμερων τμημάτων  με αποτέλεσμα η έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβρη  να  βρει σχεδόν το σύνολο των σχολικών μονάδων της περιοχής μας , χωρίς πλήρες ολοήμερο πρόγραμμα.

Ακόμα και σήμερα, τέλη Δεκεμβρίου, σε πολλά σχολεία της περιοχής μας το ολοήμερο υπολειτουργεί είτε με λιγότερα τμήματα, είτε με αναγκαστική πρόωρη αποχώρηση των μαθητών. Αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η  εγκληματική πολιτική  του υπουργείου παιδείας να μην προσλάβει επαρκή αριθμό συναδέλφων ως αντικαταστάτες των έκτακτων κενών που δημιουργούνται, ειδικά την φετινή χρονιά  με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση !

Στην απόγνωση των γονιών για τις χιλιάδες ώρες χαμένων μαθημάτων στα ολοήμερα σχολεία, οι δήμοι της χώρας μας ,πλέον, διαθέτουν αξιόπιστη απάντηση … τα δημοτικά ΚΔΑΠ , τα οποία,  θα λειτουργούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέσα στις σχολικές μονάδες, με την ευγενική χορηγεία του υπουργείου παιδείας , το οποίο θα φροντίζει να δημιουργούνται τα κενά !

Αρχές Σεπτεμβρίου , τα καλοταϊσμένα από την λίστα Πέτσα  ΜΜΕ , στην αρχή θα παρουσιάσουν τις δήθεν  προσπάθειες του υπουργείου για την κάλυψη των κενών , στην συνέχεια θα καταδείξουν ως ενόχους για τα κενά τους εκπαιδευτικούς ( ας θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις ) και τέλος θα προτείνουν την έτοιμη λύση των δημοτικών ΚΔΑΠ, τα οποία με δήθεν ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς θα λειτουργούν από την πρώτη μέρα του σχολείου !

Συνάδελφοι, το ολοήμερο πρόγραμμα  πρέπει να λειτουργεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην διακόπτεται κατά την διάρκεια της εξαιτίας απουσιών εκπαιδευτικών , δημιουργώντας προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς .

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμους διορισμούς και σύσταση οργανικών θέσεων για το ολοήμερο
  • Στην αρχή της σχολικής χρονιάς να καλύπτεται  εγκαίρως το σύνολο των κενών στις σχολικές μονάδες με προσλήψεις αναπληρωτών σε μια μόνο φάση .
  • Σε κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης  να υπάρχει επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών, ο οποίος άμεσα να μπορεί να αναπληρώνει το σύνολο των έκτακτων κενών που τυχόν  προκύπτουν, ώστε να μην χάνεται καμία διδακτική ώρα .
  • Σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας , που να καλύπτει το ολοήμερο πρόγραμμα .

Καλούμε τους ΣΔ  των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, να ενημερώνουν άμεσα το σύλλογο κάθε φορά συρρικνώνεται  ή κλείνει το ολοήμερο πρόγραμμα . Τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας δεν θα περάσουν !

Αλληλεγγύη - Ενότητα - Αγώνας

        Ο Πρόεδρος                                                                                                         Η  Γεν. Γραμματέας

              Κων/νος Βερέτσος                                                                                                                                                               Αργυρώ   Γείτονα