Το Σάββατο 23/10 διεξήχθη η ολομέλεια προέδρων. Η διαδικασία άρχισε περίπου στις 11.00 και τελείωσε στις 20.00. Συμμετείχαν 111 σύλλογοι σε σύνολο 133, απόφαση ΓΣ με απαρτία είχαν οι 13. Υπενθυμίζουμε πως η θέση του συλλόγου μας ύστερα από την έκτακτη ΓΣ , αλλά και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ήταν η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής .

Αναλυτικότερα :

  • Σε καμία στιγμή δεν κλήθηκαν οι πρόεδροι να ψηφίσουν . Η όλη διαδικασία είχε την μορφή ενημέρωσης του ΔΣ της ΔΟΕ για τις αποφάσεις των ΓΣ των συλλόγων , οι οποίες όμως , σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ, δεν είναι δεσμευτικές αν δεν έχουν απαρτία !
  • Το ΔΣ της ΔΟΕ είχε ήδη πάρει απόφαση που είναι σε ισχύ για τον τρόπο που θα συνεχιστεί ο αγώνας του κλάδου. Με τις ψήφους της ΔΑΚΕ (3) , Δικτύου ( ΑΕΚΕ -ΕΡΑ , 2) και του ενός εκπροσώπου των Παρεμβάσεων. Έγινε ξεκάθαρο πως πλειοψηφικά απόφαση του κλάδου είναι η κατάθεση του ενιαίου κειμένου . Την θέση αυτή δεν στήριξαν το ΠΑΜΕ ( 2 ψήφοι ) και το άλλο μέλος των Παρεμβάσεων , οι οποίοι υποστήριξαν την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής . Η παράταξη της ΔΗΣΥ ( 2 ψήφοι ) με δήλωση του γραμματέα της στην ολομέλεια προέδρων υποστήριξε πως ο κλάδος δεν πρέπει να επικεντρώσει τον αγώνα του στον νόμο της Κεραμέως, γιατί υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα που τον απασχολούν .
  • Από την μεγάλη πλειοψηφία των προέδρων αλλά και από το ΠΑΜΕ και τις Παρεμβάσεις ( και τα δυο μέλη ) ζητήθηκε από το ΔΣ της ΔΟΕ στην αρχή της ολομέλειας , να συνεδριάσει ανοιχτά μετά το τέλος της διαδικασίας . Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή .
  • Στο τέλος της διαδικασίας ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων που έχει στηρίξει το ενιαίο κείμενο πρότεινε να συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΟΕ την Κυριακή και να πάρει απόφαση και για άλλες μορφές αγώνα ( πρότεινε συγκεκριμένες ) παράλληλα με το ενιαίο κείμενο . Την συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ για την Κυριακή ζήτησαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ .
  • Σχεδόν το σύνολο των προέδρων στις τοποθετήσεις τους είχαν εντολή από τις ΓΣ να ζητήσουν επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής , με συντριπτικές πλειοψηφίες επί των παρόντων ! Με αλλά λόγια το κλίμα που μεταφέρθηκε στο ΔΣ της ΔΟΕ από τους προέδρους δεν άφησε περιθώρια δεύτερων σκέψεων από την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής .
  • Στην ολομέλεια έγινε ξεκάθαρο πως είτε το ενιαίο κείμενο , είτε η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής δεν έχει καμία επίπτωση στους εκπαιδευτικούς, αλλά αποκλειστικά την ομοσπονδία ( πρόστιμο 3000 ευρώ ) . Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναρωτήθηκε από που προκύπτει , υπηρεσιακά , η ρητορική της υπουργού εναντίον του ενιαίου κειμένου .
  • Ως πρόεδρος του συλλόγου στην τοποθέτηση μου μετέφερα την θέση του συλλόγου για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής . Ζήτησα από το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει μια απόφαση ενωτική που να συμπεριλάβει το σύνολο των μελών που αντιστεκόμαστε στο τερατούργημα της Κεραμέως . Επανέλαβα πως δεν υπάρχουν αντίπαλοι σε αυτήν μέσα στην αίθουσα , η μόνη αντίπαλος είναι η υπουργός . Κανείς δεν είναι αποκλειστικός φορέας της απόλυτης αλήθειας , βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και όλες οι μορφές αγώνα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.
  • Το ΔΣ του συλλόγου , οφείλει να περιμένει, μέχρι αργά το βράδυ , την τυχόν απόφαση της ΔΟΕ για άλλες μορφές αγώνα παράλληλα με το ενιαίο κείμενο . Αν δεν υπάρχει απόφαση από την ΔΟΕ ο σύλλογος την Δευτέρα το πρωί δεσμεύεται να καλύψει το σύνολο των συναδέλφων ( και τις μορφές αγώνα που υποστηρίζουν) οι οποίοι με συντριπτικές πλειοψηφίες γύρισαν την πλάτη τους στον αυταρχισμό της ηγεσίας του υπουργείου. Στο σύλλογο Αλέξανδρος Δελμούζο , δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Βερέτσος Κώστας

Πρόεδρος συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» .