Παλλήνη:28-8-2021                                                                                             προς

                                          Αριθμ.Πρωτ.: 154                                                                     όλους  τους συναδέλφους  μας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Αυγούστου συνάντηση μεταξύ του ΔΣ του συλλόγου Αλέξανδρος Δελμούζος και του διευθυντή πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής . Από την πλευρά του ΔΣ τέθηκαν τα παρακάτω θέματα :

  1. Για πρώτη φορά στην ιστορία μετά την μεταπολίτευση, πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του πυσπε χωρίς την παρουσία και τον έλεγχο των αιρετών του κλάδου.  Αποτελεί μαύρη σελίδα στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας μας και στίγμα για το σύνολο των συμμετεχόντων στα  δοτά υπηρεσιακά συμβούλια .
  2. Καταγγείλαμε  τον διευθυντή εκπαίδευσης και τα μέλη του πυσπε για τις  υπηρεσιακές μεταβολές με κλειστά σχολεία που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του Αυγούστου , αλλά και για την απόκρυψη των κενών για την κάλυψη των ωρών που αφορούν τα ολοήμερα τμήματα.  Οι  υπεραριθμίες διαπιστώνονται με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων . Επιπρόσθετα τα ασφυκτικά χρονικά όρια που δόθηκαν στις δηλώσεις των ειδικοτήτων δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους συναδέλφους. Πουθενά δεν προβλέπεται η υποχρέωση μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων να έχουν στην διάθεση τους χρήση του Διαδικτύου κατά την διάρκεια των διακοπών τους . Ένα πυσπε, χωρίς τον έλεγχο των αιρετών που λειτουργεί σε σφικτά χρονικά πλαίσια μόνο ερωτήματα εγείρει.
  3. Απαιτήσαμε να γίνει δεκτό   το αίτημα των  συναδέλφων  για β´ φάση αποσπάσεων σε όλα τα κενά που θα προκύψουν την 1η Σεπτεμβρίου. Σε αυτά τα κενά να συμπεριληφθούν και οι θέσεις των ολοήμερων σχολείων, αλλά και οι άδειες ανατροφής.  Τα σχολεία να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα με πλήρη ανάπτυξη πρωινού και απογευματινού προγράμματος.
  4. Η β φάση αποσπάσεων των μόνιμων , αλλά και οι τοποθετήσεις αναπληρωτών να γίνουν στο σύνολο των κενών που θα προκύψουν από 1/9
  5. Να καλέσει άμεσα ο διευθυντής τους συναδέλφους που επιθυμούν αμοιβαία απόσπαση να καταθέσουν αιτήσεις και να γίνουν αποδεκτές στο σύνολο τους . Να επιτραπεί να συμπληρώνουν και στα νηπιαγωγεία ωράριο οι συνάδελφοι αγγλικών που το επιθυμούν .
  6. Κανείς συνάδελφος που αιτείται απόσπαση να μην καλύψει κενά ορισμένου χρόνου.
  7. Κάλυψη του συνόλου των κενών από αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων σε μια φάση.
  8. Να μην εφαρμοστεί  η προφορική εντολή για περικοπές στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι παιδαγωγικά ανεύθυνο και ανάλγητο  οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών με γνωμάτευση να μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη
  9. Η αρχή της σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό , το πολυνομοσχέδιο λαιμητόμος για την δημόσια εκπαίδευση θα μείνει στα χαρτιά . Αγωνιστικά και υπεύθυνα θα δώσουμε την απάντηση μας στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας .
  10.  Κανένα μέτρο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για την πανδημία . Κανένα  δωρεάν τεστ και λιγότερες καθαρίστριες είναι η κεντρική πολιτική του υπουργείου .
  11.  Είμαστε υπέρ των εμβολίων , αλλά δεν θα δεχτούμε κανένα εκβιασμό εναντίον των συναδέλφων μας που έχουν μια αμφιβολία για αυτά . Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υπερβαίνουν το 80% . Μαζί με αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν ανοσία το ποσοστό αγγίζει το 90% ! Κάθε προσπάθεια επιβολής του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς είναι καθαρά επικοινωνιακή και διχαστική.
  12.  Καλούμε τους Διευθυντές και τις Προϊσταμένες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τα μέλη του ΔΣ για προβλήματα κενών, σχολικής στέγης, καθαριότητας, υποχρηματοδότησης από τους Δήμους ώστε να αντιδράσουμε και να παρέμβουμε όπου χρειάζεται.
  13. Υπενθυμίζουμε   πως ο κλάδος μας έχει συγκεκριμένες θέσεις για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς , μιας χρονιάς παιδαγωγικά κρίσιμης
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15
  • Διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση σε ΟΛΕΣ τις πραγματικές ανάγκες.
  • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης και ταυτόχρονα ίδρυση σε κάθε σχολείο τμήματος ενισχυτικής διδασκαλίας.
  • Αξιοποίηση του καλοκαιριού ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα συντήρησης και επισκευής στα σχολεία.
  • Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό  με μια υπεύθυνη πολιτική στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας θα κρατήσουν τα σχολεία μας ανοικτά .

Από την μεριά του ο διευθυντής εκπαίδευσης, μας ανέφερε πως θα τοποθετηθεί αποκλειστικά στα θέματα που αφορούν την λειτουργία του πυσπε Ανατολικής Αττικής . Συγκεκριμένα :

  1. Ο χρονικός περιορισμός της ολοκλήρωσης των τοποθετήσεων των νεοδιόριστων που έθεσε το υπουργείο , ήταν ο λόγος της ολοκλήρωσης των υπηρεσιακών μεταβολών πριν ανοίξουν τα σχολεία .
  2. Για την τοποθέτηση των νεοδιόριστων ακολουθήθηκαν οι γραπτές εντολές του υπουργείου.
  3. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει  δεκτό το αίτημα μας για δεύτερη φάση αποσπάσεων εντός πυσπε .
  4. Δεσμεύτηκε πως θα επανεξεταστούν  οι αιτήσεις  των αποσπασμένων αρχές Σεπτέμβρη άπαξ,  μόλις προκύψουν τα νέα κενά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων . Όμως αρνήθηκε να προσμετρηθούν σε αυτά τα κενά και οι θέσεις των ολοήμερων τμημάτων .
  5. Οι θέσεις των ολοήμερων τμημάτων θα καλυφθούν αργότερα , με την β ´ φάση προσλήψεων αναπληρωτών .
  6. Δεσμεύτηκε πως θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις για αμοιβαία απόσπαση εντός πυσπε, με μοναδικό περιορισμό να αφορούν περιπτώσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία .
  7. Σε ο,τι αφορά τις παράλληλες στηρίξεις , δήλωσε πως η διεύθυνση έστειλε στο υπουργείο το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν γνωμάτευση . Ανάλογα με τον αριθμό των προσλήψεων των αναπληρωτών , θα γίνει και η κατανομή στους μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες με συνεδρίαση της επιτροπής .

Συνάδελφοι ,

Είναι πλέον φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά στην εφαρμογή του σχεδίου  όπως περιγράφεται στις εκθέσεις  Πισσαρίδη και Ο.Ο.Σ.Α. . Η νέα σχολική χρονιά στην διεύθυνση Ανατολικης Αττικης θα αρχίσει με κλειστά τα ολοήμερα σχολεία και με εκατοντάδες παιδιά με γνωμάτευση χωρίς παράλληλη στήριξη.  Τα ολοήμερα σχολεία και οι παράλληλες στηρίξεις αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή να περικοπούν με αποτέλεσμα να πληγούν ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας εξαναγκάζοντας τους απελπισμένους γονείς να στραφούν στις λύσεις των ιδιωτικών ΚΔΑΠ και των ιδιωτικών παράλληλων στηρίξεων.

Επιπρόσθετα δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την αναιτιολόγητη άρνηση του διευθυντή να δώσει το δικαίωμα στους συναδέλφους να κάνουν νέες αιτήσεις   για β ´ φάση αποσπάσεων.  Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει , ύστερα από τις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων , υποχρεώνουν σε πολλές περιπτώσεις τους συναδέλφους να επανεξετάσουν τις αιτήσεις τους και να τις επικαιροποιήσουν .

Για όλα τα παραπάνω καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Αττικής για την άσκηση και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής τους πολιτικής και καλούμε τους όμορους συλλόγους σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30 στα γραφεία της διεύθυνσης. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν την παράσταση διαμαρτυρίας και να απαιτήσουμε όλοι μαζί την αποδοχή των αιτημάτων μας.     

                                                                                                                                                                                                                                                Ο    Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

                              Κων/νος Βερέτσος                                            Σάββας   Σεχίδης