ΠΑΛΛΗΝΗ:3/2/2021

Α.Π. : 1111

Η απόφαση του υπουργείου παιδείας να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία , χωρίς να έχει προβλέψει  κανένα ουσιαστικό υγειονομικό  μέτρο  θέτει  σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών . 

Η απόφαση του υπουργείου παιδείας να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία , χωρίς να έχει προβλέψει κανένα ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών . Μέτρα όπως ο τακτικός αερισμός της σχολικής αίθουσας , αλλά και η αποφυγή συνωστισμού στην είσοδο και στην έξοδο των μαθητών , δεν είναι αρκετά και δεν λειτουργούν αποτελεσματικά . Μάλιστα το ίδιο το υπουργείο ακύρωσε στην πράξη την τμηματική αποχώρηση των μαθητών στις σχολικές μονάδες που συστεγάζονται νηπιαγωγεία και δημοτικά , με την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος των νηπιαγωγών , απόφαση που δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού γονέων και μαθητών κατα το σχόλασμα .

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και διαψεύδει κατηγορηματικά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ηγεσίας του υπουργείου .

Συγκεκριμένα , ενώ τα κανάλια μιλούν για χιλιάδες τεστ ανίχνευσης του ιού που θα γίνουν στους εκπαιδευτικούς , ο εκπαιδευτικός που έχει την υποψία πως είναι κρούσμα και έρχεται σε επικοινωνία με τον εοδυ για να κάνει το τεστ , παίρνει οδηγία να κάτσει σπίτι του σε καραντίνα τουλάχιστον τρεις ημέρες και έπειτα προσέρχεται να κάνει το τεστ !

Επιπλέον ενώ το υπουργείο μιλάει για άμεσο κλείσιμο σχολικών μονάδων σε περίπτωση κρουσμάτων , η εντολή δίνεται ετεροχρονισμένα και αναφέρεται σε προγενέστερη ημερομηνία ! Με αλλά λόγια η σχολική μονάδα λειτουργεί κανονικά, ενώ θα έπρεπε να ήταν κλειστή λόγω κρουσμάτων. Το υπουργείο έρχεται στο τέλος της εβδομάδας να διακόψει   την λειτουργία της , αλλά με ημερομηνία έναρξης της διακοπής την αρχή της εβδομάδας !

Είναι πλέον φανερό πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται απροστάτευτοι και χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη μπροστά στην πανδημία . Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιλέγει για άλλη μια φορά την επικοινωνία και τα τηλεοπτικά κανάλια , από την ουσία και την σχολική τάξη .

Έστω και τώρα αυτήν την ύστατη στιγμή διεκδικούμε :

•          Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.

•          Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία και όχι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.

•          Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

•          Για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, που το επιθυμούν, στον εθνικό εμβολιαστικό σχεδιασμό.

•          Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

•          Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

•          Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά.

•          Μείωση της ύλης των μαθημάτων (ας αναλογιστούν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα, οι μαθητές των μικρών τάξεων) ώστε έπειτα από δύο σχολικά έτη με τεράστια ζητήματα λειτουργίας και με την τηλεκπαίδευση να μην καλύπτει το σύνολο των μαθητών αλλά ούτε και να μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο σχολικό έτος δίχως μαθησιακά κενά και ανισότητες.

•          Άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή!

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Kων/νος     Βερέτσος                                                         Σάββας Σεχίδης