ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΠΥΣΠΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ –

ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Βιολέττας Πατέλη -Χρήστου Κανδηλώρου

εκλεγμένων  με το ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ

Το Υπ. Παιδείας προχωράει σε νέες κρίσεις Δ/ντών σχολικών μονάδων σε μια περίοδο που υλοποιεί το 3ο και 4ο Μνημόνιο και το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την εκπαίδευση. Σε μια περίοδο που συνεχίζει την κατεδάφιση - συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών (Υπ. αποφάσεις για νέο ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή, αξιολόγηση, περικοπές στη λειτουργία των σχολείων).

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο στοχεύει σε ένα πιο ελεγχόμενο δυναμικό στελεχών που θα εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και σε μια διαδικασία που θα αποτελέσει βήμα αποδοχής και προώθησης αυτής της πολιτικής.

Διατηρεί και επιτείνει όλο το αυταρχικό ιεραρχικό πλέγμα της λειτουργίας των σχολείων διευρύνοντας τα όρια δράσης των δ/ντών (καθηκοντολόγιο, διακριτοί ιεραρχικοί ρόλοι , αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων).

Ταυτόχρονα επιμένει σε ένα αποξενωμένο από την βάση και την πραγματική λειτουργία των σχολείων σύστημα μοριοδότησης και επαναφέρει την παλιά «σίγουρη» διαδικασία επιλογής δ/ντών και τη συνέντευξη μέσω της οποίας θα μπορεί – όπως έκαναν στο παρελθόν όλες οι ηγεσίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – να ελέγξει την τελική επιλογή και αυτών των στελεχών. Καταργεί τα όποια ψήγματα παρέμβασης των εκπαιδευτικών της βάσης (καθολική ψηφοφορία με δεσμευτική μοριοδότηση και δυνατότητα αποκλεισμού υποψηφίων).

Με τη διαδικασία συμβουλευτικής "γνωμοδότησης" εισάγει αξιολογική διαδικασία που καθόλου δεν μπορεί να επηρεάσει - καθορίσει το αποτέλεσμα των κρίσεων όπως επισημαίνουν τόσο η ΔΟΕ όσο και οι σύλλογοι.

Θέλει να κρύψει ότι οι νέοι δ/ντές θα κληθούν να υλοποιήσουν την αυτοαξιολόγηση - άμεσα από το Σεπτέμβριο όπως προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την εκπαίδευση (σε συμφωνία με τον ΕΕ - ΟΟΣΑ) και στη συνέχεια την αξιολόγηση των συναδέλφων.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι οφείλουν οι υποψήφιοι δ/ντές να τοποθετηθούν απέναντι στους συναδέλφους τους ότι θα σταθούν με τη μεριά του εκπαιδευτικού κινήματος και εφόσον επιλεγούν, δε θα αποδεχτούν το ρόλο του αξιολογητή ούτε θα συμβάλουν στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της αξιολόγησης. Τώρα, στην πρώτη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση τους καλούμε να συνταχτούν με τις θέσεις του κλάδου ενάντια στα αξιολογόχαρτα- «έκφραση γνώμης», δηλώνοντας ότι και οι ίδιοι δεν τα θέλουν.

Επιμένουμε σε ένα αντιεραρχικό , δημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας του σχολείου με όλες τις αποφάσεις στο σύλλογο διδασκόντων και την εκπροσώπησή του από ανακλητό - συντονιστή στη θέση του σημερινού δ/ντή.

Η διαδικασία επιλογής διευθυντών είναι η αρχή της νέας φάσης επιβολής της αξιολόγησης και ως τέτοια την αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό κίνημα με τη απεργία –αποχή που έχει προκηρυχθεί από την κατ’ επίφαση γνωμοδοτική διαδικασία της «ειδικής συνεδρίασης των μονίμων συνυπηρετούντων».

Με βάση αυτά αλλά και τη δέσμευσή μας σύμφωνα με τη διακήρυξή μας Νοέμβρης 2016 ως ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ότι ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ

καθορίζουμε και τη στάση μας ως αιρετών στο συμβούλιο επιλογής και

Δηλώνουμε ότι:

• θα συνεχίσουμε να είμαστε όπως και σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια «η φωνή, το μάτι και το αυτί» του εκπαιδευτικού κινήματος. θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε τη διαδικασία σε όλες τις φάσεις και θα καταγγείλουμε κάθε προσπάθεια μεροληπτικής αντιμετώπισης υποψηφίων και όποιας μεθόδευσης.

• Δε θα μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης –βαθμολόγησης. Θα απέχουμε βάζοντας παύλα (–)

• Θωρούμε ότι εκπροσωπούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και τους συλλόγους και δε δρούμε προσωπικά. Στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν θα επιδιώξουμε η στάση μας να λειτουργήσει αποτρεπτικά – ακόμα και με « αρνητική βαθμολογία». Αναφερόμαστε σε υποψήφιουςδιευθυντές για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες για αυταρχική, αντιδημοκρατική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά και παραβίαση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, από συλλογικές αποφάσεις σωματείων ή συλλόγων διδασκόντων που κοινοποιήθηκαν στο σύλλογο Π.Ε. που ανήκουν.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους 4 συλλόγους της Αν . Αττικής («Κ. Σωτηρίου», «Δελμούζο» , «Σωκράτη» και «Γλυφάδας , Βάρης , Βούλας, Βουλιαγμένης» ) να μας κοινοποιήσουν τις καταγγελίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για τη στάση μας.