Άγγελος Πούλος

E-mail: poulos.agg@gmail.com

Τηλ :6932250073

Γιάννης Ρούπας

E-mail: groyp@sch.gr

Τηλ: 6945990525

https://airetosanatt.blogspot.com/

Η θέση μας για τη δημιουργία παραρτημάτων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής όπως κατατέθηκε στο ΠΥΣΠΕ

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των παιδιών της προσχολικής ηλικίας να φοιτούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σηματοδοτεί  μία σημαντική εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα χρόνιων  διεκδικήσεων και αγώνων του κλάδου μας.

Η προχειρότητα  με τον οποίο  θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική  εκπαίδευση και ο τρόπος που υλοποιείται από τους Δήμους,  δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους. Κι αυτό διότι δεν προβλέφθηκε,  παρά τις  αυξημένες ανάγκες,  ο απαραίτητος σχεδιασμός ακόμη και από τους Δήμους οι οποίοι συμφώνησαν στην εφαρμογή της άμεσα. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή  θα έπρεπε  να εφαρμοστεί άμεσα σε όλη την επικράτεια με ευθύνη της πολιτείας, με τη διάθεση ανάλογων πιστώσεων, με τη δημιουργία κατάλληλων κτηριακών υποδομών, με την ίδρυση νέων νηπιαγωγείων  και με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Οι Δήμοι θα έπρεπε να κάνουν έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες που τους αναλογούν ώστε όλα τα προνήπια τη νέα σχολική χρονιά να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Δυστυχώς τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν έγινε. Αποτέλεσμα ήταν να μην αποφευχθεί την τελευταία στιγμή η λειτουργία τμημάτων κάποιων Νηπιαγωγείων σε παραρτήματα. Η λειτουργία Νηπιαγωγείων σε παραρτήματα υποβαθμίζει ουσιαστικά την παρεχόμενη εκπαίδευση και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στα παιδιά, στους γονείς  στους εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Στο πλαίσιο της γενίκευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής δεν αποδεχόμαστε πρόχειρες αλλά μόνο ουσιαστικές και με κατάλληλο σχεδιασμό λύσεις για την ομαλή λειτουργία νηπιαγωγείων αλλά και των δημοτικών σχολείων του τόπου μας.

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ