Με την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 1ΓΕ, οι αναπληρωτές μία ημέρα πριν απολυθούν ξανά για πολλοστή φορά, βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Πολλοί πάγωσαν με την απώλεια θέσεων, συνειδητοποιώντας ότι έμειναν πίσω στο κυνήγι των πολυπόθητων και πανάκριβων προσόντων. Αρκετοί από αυτούς θα απολυθούν του χρόνου – θύματα της ταξικότητας ενός νόμου που φτιάχτηκε κυρίως για να κατηγοριοποιήσει και να απολύσει καταδικάζοντας τους αναπληρωτές σε μόνιμη αναπλήρωση  παρόλο που προβάλλεται ως νόμος διορισμών.

Κάποιοι συνάδελφοί μας όμως, πάγωσαν ακόμη περισσότερο. Είναι αυτοί οι πάνω από 2300 απορριπτέοι από τους πίνακες με κύρια αιτιολογία τη διαδικασία πληρωμής παραβόλου. Για άλλη μια φορά μετά από την απίστευτη αναταραχή για τον ίδιο λόγο στους συμμετέχοντες της προκήρυξης 3ΕΑ, ο ίδιος εφιάλτης επιστρέφει. Σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δε φέρουν την ευθύνη για τον αποκλεισμό τους. Υπάρχουν καταγγελίες από ανθρώπους που έχουν αποδείξεις πληρωμής ή από άλλους που δηλώνουν ότι το παράβολό τους δεσμεύτηκε για τρίτους λόγους, χωρίς να το γνωρίζουν. Αλλά ακόμα και οι συνάδελφοι που για διαδικαστικούς λόγους δεν χρησιμοποίησαν έγκυρο παράβολο, δεν είναι δυνατόν να στερούνται από κάθε ευκαιρία στην εργασία.

Δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στον εργασιακό καιάδα και να μένουν άνεργες οικογένειες ολόκληρες συναδέλφων, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δε φαίνεται ότι  πλήρωσαν 3 ευρώ.

Συγκεκριμένα: ζευγάρι συναδέλφων με παιδί (που υπηρετούν χρόνια  αλλά και μέσα στην τρέχουσα  σχ. χρονιά και στους 3 συλλόγους της Α΄ Αν. Αττικής)  ως περιπλανώμενοι της εκπαίδευσης  μένουν εκτός πινάκων από εκ παραδρομής αβλεψία. Πολλοί συνάδελφοι μέλη των συλλόγων μας κρίνονται απορριπτέοι λόγω λάθους καταχώρησης  κωδικού, άλλοι λόγω  διπλών παραβόλων, ακυρωμένων κλπ. Εκπαιδευτικοί έρμαια   ασαφών, παραπλανητικών οδηγιών και τραπεζικών συστημάτων. Είναι ντροπή να απαιτούνται χρήματα για να κάνεις αίτηση προκειμένου  να δουλέψεις αναπληρωτής για 10η , 11η   και για 12η φορά, ενώ σε οποιοδήποτε κράτος με στοιχειώδη σεβασμό των νόμων και των πολιτών, οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν μόνιμοι εδώ και χρόνια. Καλούμε την κυβέρνηση & το Υπουργείο Παιδείας που φέρει την ευθύνη για την εργασιακή ισοπέδωση των συναδέλφων μας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες:

  • Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη που αφορούν συναδέλφους που έχουν απόδειξη πληρωμής και παρόλα αυτά εμφανίζονται αποκλεισμένοι.
  • Να αποκατασταθούν οι συνάδελφοι που δεν ευθύνονται για την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής.
  • Να δοθεί τώρα η δυνατότητα να πληρωθεί το παράβολο απ’ όλες/όλους

 

Ακόμα κι αν κάποιος δικαιωθεί στις ενστάσεις πάλι θα μείνει άνεργος την επόμενη φορά εάν οι προσλήψεις γίνουν με προσωρινούς πίνακες.

Καλούμε τη ΔΟΕ να υιοθετήσει τις θέσεις των συλλόγων μας, να μαζέψει την εικόνα του συνόλου που φαίνεται αυτή τη στιγμή να ξεπερνούν πανελλαδικά τους 2300 και από κοινού με την ΟΛΜΕ να  στηρίξουν τους συναδέλφους μέχρι τη δικαίωσή τους.

  • Άμεση κατάργηση του νόμου των απολύσεων που ζητά χρήματα, παράβολα, και αίτηση διορισμού για να προσλαμβάνει αιώνιους αναπληρωτές!
  • Η ζωή των ανθρώπων που στηρίζουν τα σχολεία μας δεν κοστίζει 3 ευρώ!
  • Να μη γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών από τους προσωρινούς πίνακες
  • Κατάργηση του προσοντολογίου

 

  • Μονιμοποίηση, ΤΩΡΑ, όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση – Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 (Ν/Γ και Α΄ δημοτικού) και 20 στις μεγαλύτερες τάξεις.
  • Καμία συγχώνευση περικοπή τμήματος.

Τα ΔΣ. Των συλλόγων