Παλλήνη: 14-6-2020

                                Αριθμ.Πρωτ.: 58

                                                                                                                                              Προς όλους

                                                                                                                                        τους συναδέλφους μας

Οι προφάσεις τελείωσαν. Επιτέλους η Δ.Ο.Ε. να προχωρήσει στην κήρυξη απεργίας - αποχής από κάθε μορφή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας. Τι γίνεται με τη Γ.Σ. του κλάδου;

Στην 88η Γενική Συνέλευση του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΔΗΣΥ, της ΑΕΚΕ και της ΕΡΑ αρνήθηκαν πεισματικά με διάφορες προφάσεις όχι μόνο να ληφθεί απόφαση αλλά ούτε καν να συζητηθεί το θέμα της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Συλλόγου μας , όλων των παρατάξεων , με εξαίρεση του αντιπρόσωπου της ΔΗΣΥ, συμπαρατάχθηκαν με τις παρατάξεις που απαιτούσαν να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί έγκαιρα απόφαση για απεργία –αποχή και για το λόγο αυτό συνυπέγραψαν μαζί τους το σχετικό αίτημα.

Ένα από τα επιχειρήματα των παρατάξεων που αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα στη Γ.Σ. ήταν ότι δήθεν «ο κλάδος δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για απεργία – αποχή για ένα θέμα που δεν αποτελούσε ακόμη νόμο του κράτους και ούτε καν είχε ψηφιστεί». Αποτέλεσμα ήταν μέχρι και σήμερα να μη έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Σήμερα, όμως, το επιχείρημα αυτό δεν υπάρχει πλέον, από τη στιγμή που η αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση, εδώ και λίγες ημέρες, είναι νόμος του κράτους.

Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της χρειάζεται να βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο με το όπλο της απεργίας – αποχής. Καλούμε όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, ενωμένες, να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ απεργία - αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας, στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης της ΑΔΕΔΥ, και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή. Δεν έχουν πια καμιά δικαιολογία.

Τι γίνεται με τη Γ.Σ. του κλάδου;

Έντονο προβληματισμό, ακόμη, δημιουργεί η σιωπή του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την πραγματοποίηση της Γ.Σ. του κλάδου. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πραγματοποίησή της λόγω του κορονοϊού και των πρωτοκόλλων. όμως το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους συναδέλφους και τους Συλλόγους για τις σκέψεις, τυχόν προβληματισμούς και τις προθέσεις του για το θέμα. Η Γενική Συνέλευση θα ματαιωθεί οριστικά; Θα αναβληθεί για το τέλος Αυγούστου; Θα πραγματοποιηθεί με άλλους εναλλακτικούς τρόπους; Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε! Πως θα ληφθούν αποφάσεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς; Εάν τελικά ματαιωθεί οριστικά που θα διατεθεί το μεγάλο χρηματικό ποσό που θα δαπανούταν για την πραγματοποίησή της (μείωση συνδρομής;) Πως θα καταθέσουν οι Σύλλογοι τις συνδρομές των μελών τους τις επόμενες ημέρες; (θα παρακρατήσουν τις αποζημιώσεις των αντιπροσώπων τους όπως κάθε χρόνο;)  

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως μια ενδεχόμενη ματαίωση της Γ.Σ. του κλάδου εξυπηρετεί και διευκολύνει κάποιες παρατάξεις σε πολιτικό, κομματικό, συνδικαλιστικό, και οικονομικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα σχολεία και ο κλάδος μας να μην έχει πάρει αγωνιστικές αποφάσεις και να είναι απροετοίμαστος και αθωράκιστος απέναντι στην επίθεση της Κυβέρνησης εναντίον της δημόσιας και δωρεάν παιδείας της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος                                     Σάββας   Σεχίδης