- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ανακοινώσεις Δ.Σ. Ανακοινώσεις Δ.Σ.
- Δημοσιεύθηκε : 07 Δεκεμβρίου 2016 07 Δεκεμβρίου 2016
- Δημιουργήθηκε : 07 Δεκεμβρίου 2016 07 Δεκεμβρίου 2016
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΕ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αναβλήθηκε για τις 16 Ιούνη του 2017, η δίκη της φοιτήτριας του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. μέλους της ΚΝΕ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη.
Η φοιτήτρια συνελήφθη από την αστυνομία στις 7 Νοέμβρη έξω από το 2ο ΓΕΛ Κιλκίς, έπειτα από καταγγελία του διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, γιατί συζητούσε έξω από το σχολείο με τους μαθητές για την οργάνωση και το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες εκείνη την μέρα σε μια σειρά πόλεις της χώρας, όπως και στο Κιλκίς, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών. Η κινητοποίηση αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και ο χώρος της Εκπαίδευσης γενικότερα.
Δικάζεται με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα (1951), "Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια". Το "έγκλημά" της ήταν ότι μοίραζε προκηρύξεις και κουβέντιαζε με μαθητές έξω από σχολείο. Η δίωξη που της ασκήθηκε εξομοιώνει οποιοδήποτε κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (αποχή, διαδήλωση, κατάληψη, διαμαρτυρία) με πρόσκληση σε διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος. Επαναφέρεται δηλαδή στο νομικό και πολιτικό προσκήνιο το πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών και πολιτικής καταστολής που ίσχυσε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «Αλ. Δελμούζος»,
Καταδικάζει
τη στάση του διευθυντή, της αστυνομίας και της εισαγγελίας, η οποία καλύπτεται προφανώς και από την κυβέρνηση, να σύρουν στο δικαστήριο ένα νέο άνθρωπο που αγωνίζεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, ένα ανθρώπινο μέλλον, που συζητάει αυτές τις ιδέες με μαθητές, φοιτητές, νέους, εργαζόμενους, άνεργους.
Μας απασχολεί ακόμα το γεγονός ότι η ανάσυρση τέτοιου είδους νομικών τερατουργημάτων γίνεται σε καιρούς "αριστερής" διακυβέρνησης. Επιπλέον, δεν ξεχνάμε και δε μας εκπλήσσει ότι δεν έχει ποτέ γίνει χρήση του άρθρου αυτού ενάντια σε όσους κηρύσσουν το μίσος και υποκινούν βίαιες πράξεις ενάντια σε εργαζόμενους, σε μετανάστες, σε πρόσφυγες και σε αλλόθρησκους.
Η προσπάθεια αναβάθμισης του άρθρου 184 του ΠΚ του 1951 σε εργαλείο καταστολής ενάντια στους λαϊκούς αγώνες και μέσο για τη φαλκίδευση των πολιτικών ελευθεριών διατρέχει ολόκληρη τη διαδρομή του άρθρου αυτού από το 1951 έως σήμερα. Ενίοτε η επίκλησή του υπήρξε πληθωρική, ενίοτε περνούσε στην αφάνεια. Πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ενάντια στον αναρχικό χώρο. Πιο πρόσφατα "αξιοποιήθηκε" στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.Σήμερα φαίνεται ότι οι συνθήκες έχουν "ωριμάσει" και διαμέσου του άρθρου αυτού επιχειρείται η αναβίωση του νομικού πλαισίου που συνδεόταν με τους εμφυλιακούς νόμους, όπως τον 509/1947. Στην πράξη, το άρθρο έρχεται να πάρει τη θέση του νόμου "Περί αναμοχλεύσεως των παθών" του 1946. Η άμεση συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης είναι η επιστράτευση του παραπάνω άρθρου ενάντια σε δραστηριότητες μελών του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.
Σε αυτές τις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, θα είχε ιδιαίτερο βάρος μια κινητοποίηση ενάντια στις αντιδημοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις με τα μέσα που διαθέτουμε. Μια έκφραση της αντίθεσής μας και της συμπαράστασής μας στη διωκόμενη, έστω μέσα από τον Διάλογο, θα ήταν χρήσιμη. Θα ήταν, επίσης, καλό να εκφράσουν οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής και των Πολιτικών Επιστημών, την αντίθεσή τους σε αυτή την καταχρηστική επιστράτευση του Ποινικού Κώδικα ενάντια στις ποικιλόμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις/διεκδικήσεις του λαού μας».
Με τη συγκεκριμένη δίωξη που γίνεται με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα του 1951, επιχειρείται να επανέλθει στο νομικό και πολιτικό προσκήνιο το πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών και πολιτικής καταστολής που ίσχυσε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.
Από νωρίς το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης αλλά και καταδίκης της πολιτικής διώξεων και καταστολής που οργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς.
Από εκεί με μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στα δικαστήρια του Κιλκίς, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει».
Με τη δυναμική διαδήλωση που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι διαδηλωτές σάλπισαν «όχι στη συναίνεση και την υποταγή - ανυπακοή και πάλη ταξική». Το μαχητικό μπλοκ των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διατράνωσε «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές».
Θυμίζουμε ότι το μέλος της ΚΝΕ, που διώκεται, συνελήφθη από την αστυνομία στις 7 Νοέμβρη έξω από το 2ο ΓΕΛ Κιλκίς, έπειτα από καταγγελία του διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου, γιατί συζητούσε έξω από το σχολείο με τους μαθητές για την οργάνωση και το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες εκείνη την μέρα σε μια σειρά πόλεις της χώρας, όπως και στο Κιλκίς, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών.
Πλήθος μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων, επιτροπών αγώνα, ενώσεων γονέων, συλλόγων γυναικών, μεμονωμένων εργαζόμενων και ανθρώπων του μόχθου, με ανακοινώσεις και ψηφίσματά τους, τις προηγούμενες ημέρες, καταδίκασαν τη πρακτική του διευθυντή, της αστυνομίας και της εισαγγελίας, η οποία καλύπτεται προφανώς και από την κυβέρνηση, να σύρουν στο δικαστήριο ένα νέο άνθρωπο που αγωνίζεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, ένα ανθρώπινο μέλλον, που συζητάει αυτές τις ιδέες με μαθητές, φοιτητές, νέους, εργαζόμενους, άνεργους.
Σωματεία, φορείς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αντιδρούν και καταδικάζουν τη δίωξη του στελέχους της ΚΝΕ που δικάζεται σήμερα Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς, επειδή συζητούσε, έξω από το 2ο Λύκειο Κιλκίς, με τους μαθητές για την οργάνωση και το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα σε μια σειρά πόλεις, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών. Δικάζεται με την κατηγορία της διέγερσης σε απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με το άρθρο 334 του ΠΚ. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»)
Συγκέντρωση συμπαράστασης, έξω από τα δικαστήρια του Κιλκίς, στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.