Παλλήνη: 14-8-2018                 

Αριθμ.Πρωτ.:85             

Προς: Υπουργείο Παιδείας

Κοιν : Δ.Ο.Ε

          Όλους   τους συναδέλφους μας 

Να παραμένουν ανοιχτά τα καταλύματα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στην περιοχή Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα για να φιλοξενούν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους χειμερινούς μήνες

Όπως προκύπτει από έγγραφο του Yπουργείου Παιδείας (3-8-2018) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το υπουργείο προσέφυγε στη διαδικασία του άρθρου 32, του Ν.4412/2016, για την εκπόνηση νέων μελετών, εκτέλεσης τεχνικών έργων και προμήθειας εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι 600.000,00 €, πλέον του Φ.Π.Α., για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των καταλυμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στην περιοχή Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης  Ιουλίου 2018. Σίγουρα αυτό είναι μια θετική εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να επαναληφθούν  λάθη του παρελθόντος και τα χρήματα αυτά για μια άλλη φορά να μην αξιοποιηθούν σωστά. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανακατασκευαστούν και να διαμορφωθούν οι οικίσκοι για να γίνουν λειτουργικοί ώστε να είναι σε θέση να κατοικούνται και τους χειμερινούς μήνες. Υπενθυμίζουμε ότι ο κάθε ανεξάρτητος οικίσκος διαθέτει χολ, δυο δωμάτια (δυναμικότητας έως 4 κλινών), ψυγείο, τουαλέτα- μπάνιο και κλιματισμό. Με την εγκατάσταση σε κάθε οικίσκο μιας ηλεκτρικής κουζίνας τότε θα είναι λειτουργικοί για σταθερή φιλοξενία ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση  για την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων, που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εάν πραγματοποιηθούν αυτές οι ενέργειες τότε στους οικίσκους θα μπορούν να φιλοξενηθούναναπληρωτές εκπαιδευτικοί (λόγω μη ύπαρξης ενδιαφέροντος για στέγαση των πυρόπληκτων ) , που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, για όλη τη διάρκεια κάθε σχολικού έτους ή προσωρινά μέχρι να μάθουν την οριστική τοποθέτησή τους και μέχρι να νοικιάσουν άλλο σπίτι.
  • Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοίζουν με μισθούς πείνας, μακριά από τις εστίες τους και υποβάλλονται κάθε χρόνοσε έναν συνδυασμό ταλαιπωρίας, κοστοβόρων μετακομίσεων, μετακινήσεων και υψηλών ενοικίωνπου δημιουργούν μια κατάσταση ζοφερή. Η φιλοξενία αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα καταλύματα του υπουργείου παιδείας θα ανακουφίσει οικονομικά δεκάδες αναπληρωτές αφού δεν θα έχουν τον βραχνά του υψηλού ενοικίου κάθε μήνα.
  • Δε θα χρειάζεται την άνοιξη κάθε χρόνου να δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την πολιτεία για αποψίλωση , συντήρηση κτλ ώστε να λειτουργήσουν τα καταλύματα για ένα μήνα το πολύ μόνο το καλοκαίρι.
  • Τα σχολεία της περιοχής είναι από τα πιο απομακρυσμένα και κάθε χρόνο στελεχώνονται με δυσκολία και καθυστέρηση από αναπληρωτές. Γνωρίζοντας ο συνάδελφος αναπληρωτής ότι σε αυτή την περιοχή δεν θα έχει πρόβλημα διαμονήςθα επιλέγει κατά προτεραιότητα αυτές τις σχολικές μονάδες.
  • Η μόνιμη κατοικία στα καταλύματα αυτά τόσων εκπαιδευτικών θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της πολύπαθης αυτής περιοχής.
  • Επιπλέον θα υπάρχει και η δυνατότητα φιλοξενίας οικογενειών εκπαιδευτικών, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση για τους συναδέλφους μας αναπληρωτές σε όλη τη χώρα διεκδικούμε :

  • Να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017 που προβλέπουν την παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης των εκπαιδευτικών.
  • Να δοθεί, άμεσα, επίδομα στέγασης – σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των εξόδων προσωρινής διαμονής.
  • Να γίνουν άμεσα ενέργειες για την μίσθωση ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων κατάλληλων καταλυμάτων από την πολιτεία.
  • Να βρεθούν και να αποδοθούν οι απαιτούμενοι πόροι προς τους αντίστοιχους Ο.Τ.Α. για τον σκοπό αυτό.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                 Κων/νος  Βερέτσος