Παλλήνη:   11-12-2023                                                                     προς

                                                         Αριθμ.Πρωτ.: 134                                                              όλους τους συναδέλφους μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 8/12, Παρασκευή βράδυ, στάλθηκε νέα εγκύκλιος στα σχολεία από το ΥΠΑΙΘΑ με παλιό και γνωστό περιεχόμενο: εκφοβισμός και απειλές για όσους Συλλόγους Διδασκόντων έχουν ανεβάσει τα «Ενιαία κείμενα» της ΔΟΕ στις πλατφόρμες για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση.

Είναι κενό περιεχοµένου και ουσίας το έγγραφο του ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ, Κατσαρού, που επαναλαμβάνει τα ίδια με τον πρώην Γ.Γ. Κόπτση. Καμία πρωτοτυπία, τίποτα καινούργιο. Στόχος τους είναι μήπως και «σπάσουν» κανέναν Σύλλογο Διδασκόντων με το όπλο του φόβου και των απειλών.

Τα ενιαία κείµενα µπλοκάρουν τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης. Δεν συντρέχει κανένας λόγος έκτακτης σύγκλισης Σ.Δ. Ακόμα και τα ελάχιστα σχολεία που δεν κατέθεσαν τα ενιαία κείµενα της ΔΟΕ, έχουν αναρτήσει στην πλατφόρµα του ΙΕΠ φασόν κείµενα, στο µεγαλύτερο µέρος τους.

Τα ενιαία κείµενα είναι η απάντηση του κλάδου µας στην εφαρµογή του νόµου 4692/2020. Αποτελούν το συνδικαλιστικό µέσο αγώνα που έχει επιλέξει η ΔΟΕ. Μέσα στα πλαίσια του ίδιου του νόμου, απαντούμε ενιαία και συντεταγμένα στην κυβέρνηση µε µια µορφή αγώνα νόµιµη χωρίς καµία ατομική συνέπεια.

Η ενιαία στάση του κλάδου µε την ανάρτηση των κειµένων της ΔΟΕ είναι συντριπτική, αναγκάζοντας την ηγεσία του υπουργείου σε κινήσεις που δείχνουν πανικό. Δεν µας απασχολούν καθόλου οι εντολές που θα δώσει η κυβέρνηση για την βαθμολόγηση των ενιαίων κειµένων. Τις περασμένες χρονιές βαθμολογήθηκαν. Φέτος διαφαίνεται πως οι εντολές είναι να µην βαθµολογηθούν. Η µορφή αγώνα που έχει επιλέξει η ΔΟΕ έχει ως στόχο να υπάρχει ενιαία στάση από τις σχολικές µονάδες. Δεν αναρτούµε τα ενιαία κείµενα για να αποφύγουµε να εργαστούμε και να κοροϊδέψουμε τους σχολικούς συμβούλους .

Δεν μπορούµε όµως να µην σχολιάσουµε πως το έγγραφο του Γ.Γ. αποφεύγει να αναφερθεί στα κείµενα φασόν που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και χρησιμοποιήθηκαν από τις ελάχιστες σχολικές μονάδες που δεν αναρτούν τα κείµενα της ΔΟΕ .

Τέλος, δεν συντρέχει κανένας λόγος για σύγκλιση του Σ.Δ. µετά το έγγραφο του Γ.Γ. Η σχολική μονάδα μετέχει στην αυτοαξιολόγηση όπως προβλέπεται από τον νόµο 4692 του 2022 και εφαρµόζει τον νόµο, άρα ο ρόλος του διευθυντή τελειώνει εκεί. Το έγγραφο του Γ.Γ. αναφέρεται στην αντιμετώπιση των ενιαίων κειµένων από την κυβέρνηση και στην βαθμολόγηση τους από τους σχολικούς συμβούλους.

Καμία κύρωση δεν μπορεί να υπάρξει για Συλλόγους Διδασκόντων, εκπαιδευτικούς, διευθυντές που ακολουθούν την απόφαση της ΔΟΕ. Το ΥΠΑΙΘΑ και ο Γ.Γ. δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στο περιεχόμενο που ανεβαίνει στις πλατφόρμες του ΙΕΠ.Καθετί διαφορετικό, από όπου κι αν διαδίδεται, είναι ψέμα!

Είναι τουλάχιστον φαιδρό να πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν. Γνωρίζουν πολύ καλά στο ΥΠΑΙΘΑ αλλά και στην κυβέρνηση ότι ο κλάδος μας αφήνει ανενεργές τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις της «αξιολόγησης». Αποδεικνύεται περίτρανα πως όταν οι εργαζόμενοι έχουν θέληση και αποφασιστικότητα μπορούν να μετράνε νίκες, να εμποδίζουν την εφαρμογή αντιλαϊκών νόμων!

Οι φασόν υποδείξεις και απειλές του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι ο αγώνας του κλάδου και οι συλλογικές μας αποφάσεις τούς έχουν βάλει δύσκολα. Η κατηγοριοποίηση των σχολείων δεν προχωράει. Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου δεν αποδέχεται το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο για σχολεία πολλών ταχυτήτων με μαθητές και γονείς πελάτες και εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι.  

Δεν τσιμπάμε, δεν υποχωρούμε, δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας!

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά!!

Οδηγός μας η ομόφωνη απόφαση της 92ης Γ.Σ. της ΔΟΕ. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για όλα τα ζητήματα, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!! Ούτε βήμα πίσω!!

Τώρα είναι η ώρα για άμεση, μαζική, αποφασιστική απάντηση στην εφ’ όλης της ύλης επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας, με πρώτο σταθμό την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 14/12 και συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στις 15/12 (7μμ Σύνταγμα).

Όλοι και όλες συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας!

Στην πράξη σπάμε την τρομοκρατία!

                                                                                                       Παλλήνη 10/12/23

Το νεοεκλεγέν ΔΣ