Παλλήνη:16-1-2022                                                                                           προς

                               Αριθμ.Πρωτ.: 85                                                                        όλους τους συναδέλφους μας

Η υγεία είναι αγαθό που αποτελεί κριτήριο για την ποιότητα ζωής σε κάθε κοινωνία. Δεν είναι εμπόρευμα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης. Πολλά χειρουργεία αναβάλλονται, πολλές κλινικές να μην μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα εκατοντάδες ασθενείς σε λίστες αναμονής, ιδίως στις παιδιατρικές δομές υπάρχει πολύ μεγάλη συμφόρηση. Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς. Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών δεν συγκινούν κανέναν. Η κυβέρνηση ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη συνταγή : δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, ακόμα επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και στη συνέχεια όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και για αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Η κρατική φαρμακαποθήκη,( που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη ακόμα ) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως δεν προλαβαίνει, επειδή ασχολείται και το ίδιο το ΙΦΕΤ με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων; Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας είναι πραγματικά τραγικά ανεπαρκή, θέτοντας σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία. Να γίνει άμεσα:

  • Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη.
  • Η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακοποιών φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας.
  • Καθώς και η δημιουργία εθνικού αποθέματος σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιφυματικά κλπ.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση. Ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι μια απάντηση που αφορά τόσο στην ασφάλεια της κοινωνίας όσο όμως και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλούμε την ΔΟΕ να αναδείξει συνδικαλιστικά το θέμα .

Ο πρόεδρος                                                                                                               Η γραμματέας

Κ. Βερέτσος.                                                                                                                    Α. Γείτονα