Αρ. Πρωτ. 2291

Αθήνα 16/5/2021

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πλησιάζουμε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς αγώνων για το Δημόσιο Σχολείο και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας, μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον:

• ασφυκτικών πιέσεων από το Υ.ΠΑΙ.Θ., με συνεχείς απειλές, εκφοβισμούς και παράτυπες οδηγίες,
  • διαρκούς υγειονομικής ανασφάλειας, λόγω της θλιβερής διαχείρισης της πανδημίας,
  • αυξημένου εργασιακού φόρτου, με απλήρωτες υπερωρίες και ανάθεση πολλαπλών, καθ’ υπέρβαση, καθηκόντων στους εκπαιδευτικούς,
  • εξοντωτικής ακρίβειας, με τους μισθούς μας καθηλωμένους,
  • μεγάλης κούρασης και υπερέντασης για τους μαθητές, μετά από δυόμιση περίπου χρόνια πανδημίας, εγκλεισμού και τηλεκπαίδευσης…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με δικαστικές προσφυγές, αλλεπάλληλες απειλητικές εγκυκλίους, διαρκείς παρατάσεις ημερομηνιών στην πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. και διώξεις, προσπάθησε να περιορίσει τον συντριπτικό αριθμό Σχολικών Μονάδων και Συλλόγων Διδασκόντων, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη ακύρωσης της αξιολόγησης με τα ενιαία κείμενα και τις ενιαίες δράσεις της Δ.Ο.Ε. Το Υ.ΠΑΙ.Θ., όμως, απέτυχε στον αντιεκπαιδευτικό του σχεδιασμό.

Οι εκπαιδευτικοί επιμένουμε· συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε συλλογικά το δημόσιο Σχολείο, τους/τις μαθητές/τριές μας, την εργασία μας και την παιδαγωγική επιστήμη.

Εντείνουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για να κλείσουμε τη σχολική χρονιά με την πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ. ηττημένη.

Το επόμενο διάστημα η Δ.Ο.Ε. θα στείλει όλα τα απαραίτητα κείμενα που θα χρειαστούν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, σχετικά με ό,τι ζητείται από τις πλατφόρμες του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Έως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να αναρτηθούν τα κείμενα της επόμενης φάσης, τα οποία θα σταλούν έγκαιρα από τη Δ.Ο.Ε. Τα ενιαία κείμενα αυτά, θα αναρτηθούν από τους/τις συντονιστές/στριες των ομάδων.

2. Εντός του Ιουνίου και έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για να αποφασίσουν τα κείμενα της τελικής «αποτίμησης». Και τα κείμενα αυτά θα σταλούν από την Ομοσπονδία, έγκαιρα.

Ταυτόχρονα η Δ.Ο.Ε. θα αποστείλει προς τους/τις συναδέλφους και τις Σχολικές Μονάδες, ερευνητικά ερωτηματολόγια και ερευνητικές καταγραφές με στόχο:

• να τεκμηριωθούν συλλογικά τα αιτήματα του κλάδου και του εκπαιδευτικού κινήματος,
  • να καταδειχθεί η κατάσταση απορρύθμισης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών,
  • να αναδειχθεί ο προβληματισμός, οι σκέψεις και οι προτάσεις των εκπαιδευτικών της πράξης,
    • να κατατεθεί στην κοινωνία και τη δημόσια συζήτηση ο επιστημονικός εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός λόγος.

«Ερευνούμε – Καταγράφουμε – Αποκαλύπτουμε. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση/εμπορευματοποίηση».

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να καταθέσουν τη σκέψη και τον χρόνο τους, ώστε να αποτυπωθούν με τον μαζικότερο δυνατό τρόπο τα αιτήματα και οι απόψεις μας. Επίσης, καλούμε σε αντίστοιχη μαζική συμμετοχή στις καταγραφές από τις Σχολικές Μονάδες.

Τα ερωτηματολόγια, μαζί με τις Εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση των πρακτικών των διαδικτυακών ημερίδων, αποτελούν μια συντεταγμένη προσπάθεια εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και κοινωνικής παρέμβασης, που τεκμηριώνει θέσεις και αιτήματα του κλάδου, εξοπλίζει το εκπαιδευτικό κίνημα, καταδεικνύει την εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Αυτονόητα, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. που θέλει να νομιμοποιήσει στην κοινή συνείδηση ότι οι ευθύνες για την εκπαιδευτική πραγματικότητα ανήκουν στη σφαίρα της ατομικής ευθύνης του εκπαιδευτικού και του Σχολείου, αντιστρατεύεται τις δράσεις της Δ.Ο.Ε. στην προσπάθειά της να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας και της πολιτικής που εφαρμόζει.

Ας σταματήσουμε ενιαία και αποφασιστικά την προπαγάνδα και την αντιδημοκρατική προσπάθειά της.

Στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της Δ.Ο.Ε. έχουν συμμετάσχει 30 Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι από την Ελλάδα και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχουν συνεισφέρει στα στρογγυλά τραπέζια και στην οργάνωση των δράσεων, περισσότεροι/ες από 50 συνάδελφοι, έχουν τεθεί παραπάνω από 400 ερωτήματα, σχόλια και τοποθετήσεις, ενώ οι εκδηλώσεις έχουν ξεπεράσει τις 52.000 παρακολουθήσεις. Αυτή ήταν η συντεταγμένη και συλλογική απάντησή μας στον αυταρχικό μονόλογο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας κοινωνικής ισότητας, ανάδειξης των εκπαιδευτικών - κοινωνικών αναγκών, αγώνας παιδαγωγικής ελευθερίας.

Συνεχίζεται ενιαία, συλλογικά, αποφασιστικά.