Παλλήνη:17-3-2022                                                                                                      προς

Αριθμ.Πρωτ.: 32                                                                               όλους τους συναδέλφους μας

Συνάδελφοι,

Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μη δαπάνη ούτε ενός ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για δημιουργία νέων υποδομών αλλα και για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι ακόμα εδώ! Μια βόλτα από τα νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας (και όχι μόνο) αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο πίσω βρισκόμαστε από την αναγκαιότητα για ασφαλή και λειτουργικά κτίρια κατάλληλα για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε μια σειρά Δήμων του Συλλόγου μας, και παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνανε πρώην και νυν Δήμαρχοι, η κατάσταση με τις υποδομές των Νηπιαγωγείων είναι εκρηκτική: αίθουσες προκάτ, μισθωμένα κτίρια που προορίζονται για καταστήματα, ανύπαρκτες ή ακατάλληλες αυλές, χώροι επικίνδυνοι για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος στον οποίο εδώ και πάνω από μια δεκαετία τα περισσότερα Νηπιαγωγεία του Δήμου στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια που προορίζονταν για καταστήματα ή κατοικίες (1ο, 3ο, 5ο, 4ο, 6ο,7ο, 8ο Ν/Γ Αρτέμιδος) μερικά από αυτά μάλιστα με τεράστια προβλήματα λόγω παλαιότητας του κτιρίου και άθλιας κατασκευής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας υποδομής αποτελεί χρόνια τώρα και το 1ο Ν/Γ Αρτέμιδος που καλείται να μεταστεγαστεί σε ένα κτίριο που σύμφωνα και με το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου έχει σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα. Η μεταστέγαση του 1ου Ν/Γ συζητιέται και αναβάλλεται για περισσότερα από 5 χρόνια! Αντί μέσα στα χρόνια αυτά η Δημοτική Αρχή να βρει τον κατάλληλο χώρο στην "πυκνοκατοικημένη" Αρτέμιδα και να κατασκευάσει ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο που θα καλύπτει τις ανάγκες των νηπίων και των εκπαιδευτικών, καταφεύγει πάλι στη μίσθωση κτιρίου εντελώς ακατάλληλου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για χώρο που αποτελείται από τρία ξεχωριστά κτίρια με ανεξάρτητη είσοδο το καθένα και χωρίς καμία επικοινωνία μεταξύ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του Νηπιαγωγείου. Επιπλέον, μιλάμε για κτίρια τα οποία, κατασκευασμένα εξ αρχής για να χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα, περιβάλλονται από πολλές τζαμαρίες (!) γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των νηπίων όσο και των εκπαιδευτικών.

Φτάνει πια! Σταματήστε να παίζετε με τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών!

ü  Να δημιουργηθούν ασφαλείς αίθουσες σε σύγχρονα κτήρια, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών με ευθύνη του κράτους και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

ü  Μαζικοί - μόνιμοι διορισμοί - μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

ü  15 παιδιά μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).

ü  Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες.

Το ΔΣ του συλλόγου, ύστερα από συνεννόηση με τον ΣΔ της σχολικής μονάδας, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να συναντήσει τον διευθυντή εκπαίδευσης και τον δήμαρχο της Αρτέμιδας με σκοπό να εξασφαλιστεί μεταστέγαση της σχολικής μονάδας σε ένα απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό κτίριο.

Αλληλεγγύη - Ενότητα - Αγώνας

Ο Πρόεδρος                                                                                                        Η Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος                                                                                                 Αργυρώ   Γείτονα