Παλλήνη: 27-5-2021                                                                          Προς όλους

Αριθμ.Πρωτ.: 136                                                                         τους συναδέλφους μας

Ο Σύλλογος μας καλεί τα μέλη του να μην προχωρήσουν στη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας μέσα στην φετινή σχολική χρονιά .

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» έγκαιρα και ξεκάθαρα έχει τοποθετηθεί απέναντι στην προσπάθεια του υπουργείου να επιβάλει τον λεγόμενο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των σχολικών μονάδων .

Πρόκειται για ένα κείμενο :

• που υποβαθμίζει τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων της κάθε σχολικής μονάδας .
  • εισάγει την εξωτερική αξιολόγηση από την στιγμή που εγκρίνεται και συνδιαμορφώνεται από εξωτερικούς υπηρεσιακούς παράγοντες ( ΣΕΕ , διευθυντή εκπαίδευσης , συλλόγους γονέων , δημοτική αρχή ).
  • αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με έμμεσο τρόπο (ο εσωτερικός κανονισμός αποτελεί δείκτη της, δεν είναι τυχαία η διαρροή από την ηγεσία του υπουργείου πρότυπων κανονισμών που ουσιαστικά παρέχουν συγκρίσιμο υλικό για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων .
  • είναι εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων .

Στο σημείο αυτό κάνουμε σαφές πως ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της σχολικής μονάδας δεν έχει καμία σχέση με τους κανονισμούς που ήδη υπάρχουν σε μεγάλο μέρος σχολικών μονάδων, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί με αποκλειστική ευθύνη των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολικών μονάδων και ουσιαστικά αποτελούν μια γνωστοποίηση στους γονείς της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των σχολικών μονάδων . Σε κάθε περίπτωση είναι ένα αποκλειστικά εσωτερικό κείμενο, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας   που δεν αποδίδει ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που δεν τους αναλογούν για θέματα όπως η “προστασία από πιθανούς κινδύνους” που είναι υποχρέωση των Δήμων (ασφάλεια σχολικών χώρων, πυρασφάλεια σχολικών μονάδων, υλικοτεχνική υποδομή, χρηματοδότηση), αλλά και δεν παραχωρεί παιδαγωγικά ζητήματα λειτουργίας σχολικών μονάδων σε μη εκπαιδευτικούς , τα οποία   αμφισβητούν την παιδαγωγική ελευθερία και τον κυρίαρχο ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς .   Οι εκπαιδευτικοί , χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια , καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας , με μοναδικό επαγγελματισμό και ευσυνειδησία . Σήμερα που τα σχολεία είναι ανοικτά με χιλιάδες κρούσματα, η ηγεσία του υπουργείου αντί να ακούσει την αγωνία χιλιάδων γονιών , μαθητών και εκπαιδευτικών, προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να επιβάλει, μηχανισμούς που παραπέμπουν στις μαύρες εποχές των επιθεωρητών !

Προειδοποιούμε τους ΣΕΕ και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να μην ασκήσουν καμία είδους πίεση στους διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας αυστηρός χρονικός περιορισμός για κατάθεση του κανονισμού την τρέχουσα σχολική χρονιά . Θεωρούμε πως μια, τυχόν , επιμονή για μια τέτοια συζήτηση μόνο προσχηματική και άνευ ουσίας είναι, μιας και θα έχει ισχύ για λιγότερο από έναν μήνα και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να συνταχθεί νέος.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως κυρίαρχο όργανο της λειτουργίας της σχολικής μονάδας είναι ο Συλλογος Διδασκόντων της και κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του , από όποια θέση και αν προέρχεται , συνιστά αντισυναδελφική συμπεριφορά .

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» καλεί τα μέλη του να μην προχωρήσουν στη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας μέσα στην φετινή σχολική χρονιά .

Επιπλέον καλεί τη ΔΟΕ μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς να λάβει όλα τα συνδικαλιστικά μέτρα που θα θωρακίζουν την ενιαία αγωνιστική απάντηση του κλάδου μας σε κάθε μορφή επιβολής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας , όπως είναι η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας .

Ο Πρόεδρος                                                                       ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος                                                                         Σάββας   Σεχίδης