ΠΑΛΛΗΝΗ:3/2/2021

Α.Π. : 109

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μονάδων Δήμου Παλλήνης  να συνεδριάσουν άμεσα και μην αποδεχτούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο Δήμος Παλλήνης αποφάσισε να προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με ψηφιακά μέσα (βιντεοεπιτήρηση) των χώρων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση και κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα. Επιπλέον η απόφαση αυτή υλοποιείται :

• Χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη των Συλλόγων διδασκόντων των σχολικών μονάδων
  • Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιτιολογημένη με παιδαγωγικά κριτήρια, αντίθετη απόφαση τόσο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος  όσο και της Ένωσης Γονέων Παλλήνης. Ο δήμαρχος τους αγνοεί επιδεικτικά όλους!
  • Ποτέ δεν ενημερώθηκαν και δε συνεδρίασαν για το θέμα τα «Σχολικά Συμβούλια» του σχολικών μονάδων.
  • Tο θέμα δε συζητήθηκε καν στη Σχολική Επιτροπή αφού απλά ανακοινώθηκε ως απόφαση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Δεν υπήρξε η δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας , αφού αυτή δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι και σήμερα με απόφαση και ευθύνη του Δημάρχου.

Το Δ.Σ. καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων  και τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων :

• Τους Δ/ντές να κρατούν ενήμερους τους συναδέλφους κάθε σχολικής μονάδας  για το θέμα.
  • Να συνεδριάσουν άμεσα οι Σ.Δ. και να πάρουν αποφάσεις για το θέμα ( συνημμένα σας κοινοποιούμε «Ενδεικτικό Υπόδειγμα Πρακτικού) Να μην αποδεχτούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, καθώς και να γνωστοποιηθούν στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας οι περιπτώσεις σχολείων στα οποία αυθαίρετα έχουν κινηθεί  ήδη οι διαδικασίες για την εγκατάστασή τους.
  • Τις αποφάσεις τους να τις αποστείλουν

α) Στον Σύλλογο Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

β) Στον Δήμο Παλλήνης

γ) Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Η ενημέρωση και η συνεργασία με τους Συλλόγους γονέων κρίνεται απαραίτητη.

Η τοποθέτηση καμερών λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και ενδέχεται να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά και της υπονόμευσης δημοκρατικών, εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Δεν μπορεί μέσα στον σχολικό χώρο όπου διαμορφώνονται οι προσωπικότητες των παιδιών να μπαίνει η λογική του  «Μεγάλου αδελφού».

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν,  σύμφωνα με την νομοθεσία, πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση καμερών στα σχολεία.

Είμαστε υπέρ του ανοιχτού σχολείου στην τοπική κοινωνία. Οι προαύλιοι χώροι των σχολείων πρέπει να γίνουν τα απογεύματα το "στέκι της γειτονιάς", ώστε να γίνουν τόποι συνάντησης των παιδιών πραγματοποιώντας δράσεις που τα ενδιαφέρουν ή ακόμη απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους. Προτείνουμε ο Δήμος να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των σχολείων για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία των σχολικών χώρων κάτι που δεν επηρεάζει τον ψυχισμό των μαθητών μας. Επιπλέον πραγματική ασπίδα προστασίας για τα σχολεία με ταυτόχρονη σημαντική κοινωνική λειτουργία θα ήταν και η ολοήμερη λειτουργία τους με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς για τη ΔΩΡΕΑΝ δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας και όχι μόνο.

Συνημμένα :   1. Υπόδειγμα Πρακτικού

2.Αφίσα Συλλόγου για το θέμα

Σχετικές αποφάσεις Συλλόγου :

Όχι στην εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης και σε όλες τις σχολικές μονάδες από τον Δήμο  ΔΣ  20-01-2021

Επίδειξη αυταρχισμού και αλαζονείας η εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, χωρίς διάλογο, στα σχολεία του Δήμου Παλλήνης. Να συνεδριάσουν άμεσα οι Σύλλογοι Διδασκόντων.  ΔΣ  25-01-2021

"ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΉΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ  Super User  29-01-2021

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Kων/νος     Βερέτσος                                                         Σάββας Σεχίδης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

……..ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ/ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ……………………………….

Με αφορμή την πρόθεση του Δήμου Παλλήνης για τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο σχολείο μας.

Στ……   …………………… στο …………………………………………………………., σήμερα ημέρα ……………. και ώρα ………, στην αίθουσα του …………………………………………….. και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας συνεδρίασε εκτάκτως ο Σύλλογος Διδασκόντων με θέμα την ενημέρωση του Συλλόγου για την πρόθεση του Δήμου Παλλήνης να εγκαταστήσει σύστημα βιντεοεπιτήρησης.

Ο Διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο ότι ο Δήμος Παλλήνης προτίθεται να εγκαταστήσει συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε όλα τα σχολεία της Παλλήνης για την πρόληψη της εγκληματικότητας στους εν λόγω χώρους, έχοντας δώσει αντίστοιχη εντολή στην εταιρία «Starguard Ε.Π.Ε».

Ο Διευθυντής αφού ενημέρωσε διεξοδικά τον Σύλλογο Διδασκόντων για το θέμα και αφού ακολούθησε διεξοδική συζήτηση ο Σύλλογος αποφάσισε τα παρακάτω :

Είμαστε αντίθετοι και δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης αφού, ως εκπαιδευτικοί, θεωρούμε πως η ψυχική υγεία των μαθητών πλήττεται βάναυσα με κάμερες που έχει σκοπό να τοποθετήσει ο Δήμος στο σχολείο μας. Εκτός όλων των άλλων, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Ακόμη λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων του μαθητή, επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, προσβάλλοντας βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια αναιρώντας τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου. Επιπλέον εισάγει έναν ανώνυμο σιωπηρό και ανεξέλεγκτο παράγοντα στους σχολικούς χώρους.

Η τοποθέτηση των καμερών στο σχολείο δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μικροκαταστροφών που κατά ίσως κατά καιρούς να παρατηρούνται. Προτείνουμε ο Δήμος να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης του σχολείου για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία των σχολικών χώρων κάτι που δεν επηρεάζει τον ψυχισμό των μαθητών μας.

Είμαστε υπέρ του ανοιχτού σχολείου στην τοπική κοινωνία. Οι προαύλιοι χώροι των σχολείων πρέπει να γίνουν τα απογεύματα το "στέκι της γειτονιάς", ώστε να γίνουν τόποι συνάντησης των παιδιών πραγματοποιώντας δράσεις που τα ενδιαφέρουν ή ακόμη απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους. Επιπλέον πραγματική ασπίδα προστασίας για τα σχολεία με ταυτόχρονη σημαντική κοινωνική λειτουργία θα ήταν και η ολοήμερη λειτουργία τους με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς για τη ΔΩΡΕΑΝ δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας και όχι μόνο. Θέλουμε ζωντανά σχολεία-κυψέλες δημιουργίας σε μια ζωντανή, φωτισμένη, λειτουργική και ανθρώπινη πόλη και όχι έρημα σχολειά..

Αντίγραφο της παραπάνω απόφασης θα σταλεί:

α) Στον Σύλλογο Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

β) Στον Δήμο Παλλήνης

γ) Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ