Εκτύπωση

 

ΠΑΛΛΗΝΗ: 26/3/2021

Α.Π. : 131

Για τη σύνταξη του λεγόμενου «Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας» των Σχολικών Μονάδων!

Ο σύλλογος, αλλά και η ΔΟΕ έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα τους εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η σύνταξη του οποίου θα ανοίξει την κερκόπορτα της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων .

Υπενθυμίζουμε πως για πρώτη φορά, με τη σύνταξη του νέου εσωτερικού κανονισμού ο Σύλλογος Διδασκόντων παύει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας και συμμετέχουν η Διοίκηση ( Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Συντονιστές που τον εγκρίνουν πριν), οι γονείς και ο Δήμος. Με αλλά λόγια εξωτερικοί παράγοντες θα συναποφασίζουν και θα αξιολογούν την εσωτερική λειτουργία της σχολικής μονάδας

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άρρηκτα συνδεμένη με την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων (θεματικός άξονας 9 (Διασφάλιση της εφαρμογής του σχολικού κανονισμού) , την κατηγοριοποίηση των σχολείων ( υποχρεωτική δημοσίευση ), αλλά και με σχέδιο για κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στη χώρα μας, μιας και το κράτος με πρόσχημα την αυτονομία των σχολικών μονάδων τις υποχρεώνει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για σοβαρά θεάματα, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση τους .

Οι σύλλογοι διδασκόντων χρόνια τώρα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και με συνεργατικό πνεύμα επιλύουν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τη σχολική ζωή ( π.χ. σχολικές εκδηλώσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες, σχολικός εκφοβισμός), χωρίς να γίνεται χρήση κατασταλτικών μέτρων και ποινών, που άλλωστε δεν προβλέπονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Όλα τα παιδαγωγικά ζήτημα λύνονται στη σχολική μονάδα αποκλειστικά με παιδαγωγικούς όρους και με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί της τάξης που καθημερινά μαχόμαστε να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σχολείο έχουμε ήδη διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων. Σχεδόν το σύνολο των σχολικών μονάδων έχει ήδη συντάξει κανονισμό λειτουργίας, κάτι που γίνεται χρόνια τώρα! Με αυτό τον υπεύθυνο τρόπο η κάθε σχολική μονάδα αντιμετωπίζει και διευθετεί τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά .

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» καλεί τα μέλη του:

Να μην υποχωρήσουν σε καμία προφορική πίεση και να απορρίψουν τους εκβιασμούς της διοίκησης για αλλαγή των υπαρχόντων Κανονισμών ή τη σύνταξή του με κλειστές σχολικές μονάδες. Η ίδια η Υ.Α. δεν θέτει χρονικούς περιορισμούς για τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού.

Να μην κάνουν δεκτό κανέναν έτοιμο «πρότυπο» κανονισμό που διαρρέει το ΙΕΠ, ο οποίος μάλιστα δεν έχει και σχέση σε κάποια σημεία με τη νομοθεσία ή με την πραγματικότητα στη λειτουργία των σχολείων.

Να έχουν ως μοναδική βάση συζήτησης τον υπάρχοντα κανονισμό και πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής μονάδας τους .

Σε κάθε περίπτωση , ο κανονισμός λειτουργίας της σχολικής μονάδας είναι ένα ξεκάθαρο κείμενο που συντάσσεται από τον Σ.Δ. στην αρχή της σχολικής χρονιάς και αναφέρεται αποκλειστικά στη λειτουργία της σχολικής μονάδας (ώρες προσέλευσης μαθητών , διαδικασία παραλαβής μαθητών σε έκτακτες καιρικές συνθήκες , είσοδος- έξοδος μαθητών, λειτουργία κυλικείου κλπ ) .

Κάθε σχολική μονάδα , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της συντάσσει έναν κανονισμό λειτουργίας αυστηρά παιδαγωγικό, που βασίζεται στις αρχές της ανεκτικότητας , του σεβασμού στην αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, που δεν ανέχεται καμία μορφή βίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αλλά και παράλληλα δημιουργεί ένα ξεκάθαρο παιδαγωγικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει .

Η χρηματοδότηση του σχολείου είναι αποκλειστικά υπόθεση της πολιτείας , οι σχέσεις με τους γονείς και τον δήμο βασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία του κράτους. οι παιδαγωγικές επισκέψεις είναι αποκλειστική ευθύνη του Σ.Δ., η κάλυψη των κενών και των απουσιών εκπαιδευτικών είναι ευθύνη του Υπουργείου και όχι θέμα συζήτησης των σχολικών κανονισμών. Τέλος ο καθορισμός ενεργειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης γίνεται με ειδικά σχέδια δράσης που εκπονεί το κάθε σχολείο , βέβαια η συντήρηση , ο έλεγχος και η ασφάλεια των υποδομών είναι αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε Δήμου και των υπηρεσιών του, όπως και των αρμόδιων υπηρεσιών (Πυρασφάλεια- Πυροσβεστική) .

Με ενότητα και αλληλεγγύη δίνουμε την απάντηση μας στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, στην απεμπόληση βασικών άρθρων του Συντάγματος εκ μέρους του κράτους, στηρίζοντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν.Γραμματέας

Kων/νος   Βερέτσος                                                     Σάββας Σεχίδης