ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 13-14 ΜΙΣΘΟΥ

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για αποφάσεις δικαστηρίων που επιστρέφουν τα δώρα (13ο-14ο μισθό) σε εργαζόμενους αναδρομικά. Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ έστειλε πρότυπο έγγραφο το οποίο μπορούμε να καταθέσουμε στις διευθύνσεις προκειμένου να μην παραγραφεί η απαίτηση μας για επιστροφή.

Επειδή η υπόθεση θυμίζει έντονα την ιστορία με το επίδομα των 176 ευρώ ας δούμε τι ισχύει συνοπτικά:

1) Έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις χαμηλόβαθμων δικαστηρίων (ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων) οι οποίες στη φάση αυτή αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οι οποίοι εργάζονται κατά βάση σε δήμους

2) Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι τελεσίδικες. Μπορεί η διοίκηση να ασκήσει έφεση και να μην καταβάλει άμεσα τα χρήματα. Δεν υποχρεούται να το κάνει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

3) Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες κατηγορίες εργαζομένων δεν προδικάζουν κάτι για τους εκπαιδευτικούς. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό οι κρούσεις δικηγορικών γραφείων προς συναδέλφους. Ακόμα και αν κερδηθεί μια υπόθεση σε πρώτο βαθμό αυτό θα πάρει χρόνο και έχει αβέβαιη έκβαση στη συνέχεια

Έχουμε και στο παρελθόν τοποθετηθεί αναφορικά με τις δικαστικές διεκδικήσεις λόγω περικοπών των μνημονίων. Θεωρούμε δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να το κάνει αλλά ο μαζικός ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας είναι η λύση στην επαναφορά των μισθών μας. Ακόμα και αν οι δικαστικές αποφάσεις πρωτόδικα δικαιώνουν αρκετούς εργαζόμενους, η διοίκηση θα προσπαθήσει να τις ακυρώσει σε επόμενο βαθμό (εφετεία, Συμβούλιο της Επικρατείας).

Αναφορικά με την αίτηση προς τη διεύθυνση θεωρούμε ότι ο σύλλογος μας πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να το κάνει μαζικά για όλους τους συναδέλφους. Καλούμε το ΔΣ να λάβει άμεσα σχετική απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή.

Υ.Γ  Καλούμε την νεοδιαμορφωμένη πλειοψηφία στο ΔΣ, μετά την σύμπραξη του πρώην ανεξάρτητου αντιπροέδρου με τα «ανεξάρτητα» Προοδευτικά Ρεύματα,να λειτουργήσει επιτέλους με γνώμονα το συμφέρον του σωματείου εγκαταλείποντας επιτέλους τις τακτικές πολιτικής εκμετάλλευσης ακόμα και ενός ενημερωτικού εγγράφου της ΑΔΕΔΥ αναρτημένου στο διαδίκτυο, για το οποίο θα έπρεπε να συγκαλέσει το ΔΣ για να πάρει θέση αντί να το στείλει με το λογότυπό της στα σχολεία.