12 Ιούνη 2017

protanex@gmail.com

 

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΣΤΗΝ 86Η ΓΣ της ΔΟΕ

Συναγωνιστές–στριες , συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με την ολοκλήρωση των Γενικών Συνελεύσεων στους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ,  το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές.

Η επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση του 3ου και 4ου Μνημονίου εντείνεται. Η αξιολόγηση, οι περαιτέρω περικοπές κι η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης βρίσκονται σε αναμονή άμεσης προώθησης από το Σεπτέμβρη, σε μια χρονιά καθοριστική για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

Η μνημονιακή λεηλασία στους μισθούς και τις συντάξεις, στη δημόσια περιουσία και τη λαϊκή κατοικία, η φοροεπιδρομή στα πληβειακά στρώματα, η ανεργία κι η κατεδάφιση των κοινωνικών αγαθών, στοιχεία μιας πολιτικής που συνεχίζεται αμείωτη για όγδοη συνεχή χρόνιά, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής κόλασης.

Η απογοήτευση του κόσμου από τη διάψευση των ελπίδων του και τη ματαίωση των αγώνων της προηγούμενης περιόδου είναι εμφανής τόσο στη δυσκολία ανάταξης του κινήματος όσο και στη στασιμότητα ή στην κάμψη που παρουσιάζουν στους μαζικούς χώρους ριζοσπαστικές δυνάμεις, που αποτελούν πάντα την ατμομηχανή κάθε κύματος εργατικής αντεπίθεσης. Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ακόμα χειρότερα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες κινηματικής άπνοιας ενισχύεται η αντιδραστική πλευρά του συνδικαλισμού, η συνδιαχείριση, η συνδιαλλαγή, η συναίνεση κι η υποταγή. Στις Γ.Σ. των πρωτοβάθμιων συλλόγων και τις εκλογές αντιπροσώπων για την 86Η ΓΣ της ΔΟΕ το πρασινογάλαζο δίδυμο ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ ενισχύεται, ο παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός παλινορθώνεται, ενώ ο νέος-η ΕΡΑ, για να παίξει το ρόλο του κυβερνητικού αναμεταδότη, δορυφοροποιεί κι ενσωματώνει δυνάμεις, πρόσωπα και (εκ)κινήσεις που αναζητούν ρόλο στο κυβερνητικό στερέωμα.

Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι σε αυτήν την πραγματικότητα συντείνει κι ο κατακερματισμός, η κομματική και παραταξιακή περιχαράκωση των δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου. Για αυτό, ως Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, έχοντας καθαρό πολιτικοσυνδικαλιστικό στίγμα, θέσεις, δράση και ταυτότητα στο χώρο του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, προβάλλουμε διαρκώς ως κεντρική ιδέα για την προαγωγή της δράσης, τη συγκρότηση ενωτικού μετώπου των δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου σε αντιμνημονιακή, αντικυβερνητική, αγωνιστική κατεύθυνση με τα χαρακτηριστικά της ισοτιμίας, της αυτοτέλειας κάθε χώρου, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης.

Με την ίδια ενωτική αντίληψη και πλαίσιο κοινής δράσης πορευτήκαμε στο κίνημα και στους πρωτοβάθμιους συλλόγους όλο το προηγούμενο διάστημα, από τους οποίους ξέσπασαν και τα μόνα αγωνιστικά γεγονότα που τάραξαν τα νερά στο χώρο της εκπαίδευσης τη φετινή χρονιά, που δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από την πολιτική των περικοπών.

Μπροστά στην 86η ΓΣ της ΔΟΕ, την ίδια αντίληψη κατέθεσαν τα σχήματα της Πρωτοβουλίας στις ΓΣ των συλλόγων, την ίδια αντίληψη κατέθεσαν συναγωνιστές και συναγωνίστριες που αναφέρονται στην Πρωτοβουλία σε δεκάδες ενωτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν σε όλη τη χώρα.

Αποκαλυπτική, για τις δυνατότητες ανάσχεσης του συνδικαλιστικού κατεστημένου από ένα τέτοιο μέτωπο, είναι η πρόσφατη η εμπειρία από τις εκλογές των Υ.Σ, όπου και μόνο τα ποσοστά των Παρεμβάσεων και της Πρωτοβουλίας, αθροιζόμενα μαθηματικά, δείχνουν ποιος θα εξέλεγε τον δεύτερο αιρετό στο ΚΥΣΠΕ αντί της ΔΗΣΥ και πόσο διαφορετικό θα ήταν συνολικά το τοπίο στον κλάδο, αν είχε επικρατήσει η λογική κι η δυναμική της ενότητας και της συνεργασίας των ριζοσπαστικών δυνάμεων που προτείναμε δημόσια στους συναγωνιστές των Παρεμβάσεων, σε άλλα σχήματα και δυνάμεις.

Θέλουμε λοιπόν να είμαστε ξεκάθαροι: Στην 86η ΓΣ της ΔΟΕ το πρώτο στοίχημα είναι να συγκροτηθεί το μέτωπο και το σχέδιο των αγώνων που θα εμπνεύσει τις μάχες της επόμενης περιόδου για να μην περάσει η αξιολόγηση, η κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου κι η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης. Αλλά και ευρύτερα, να οργανωθεί η συμβολή του εκπαιδευτικού κινήματος σε μια μαζική λαϊκή αντεπίθεση και σύγκρουση με το μνημονιακό καθεστώς Κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ και όλους όσοι το στηρίζουν. Σε αυτό το στοίχημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις!

Το δεύτερο στοίχημα είναι η ανάσχεση της προσπάθειας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού, να αλλάξει τους συσχετισμούς στη ΔΟΕ περνώντας στις δικές του δυνάμεις μια έδρα του ριζοσπαστικού χώρου. Και αυτό το στοίχημα συνδέεται στενά με το πρώτο, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει τους αγώνες μας και θα θέσει το συνδικάτο πιο βαθιά στον αστερισμό της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής. Αυτό το στοίχημα δεν μπορεί να το κερδίσει παραταξιακά καμιά δύναμη, γιατί ούτε το ΠΑΜΕ ούτε οι Παρεμβάσεις διεκδικούν τρίτη έδρα ούτε σε καμιά περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τη δεύτερη. Αυτήν την έδρα, αλλά και τη δεύτερη θέση στη ΔΟΕ-αντί της ΔΗΣΥ, μόνο ένα μέτωπο, ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μπορεί να την υπερασπίσει και παράλληλα να βάλει τη σφραγίδα του στους αναγκαίους αγώνες της επόμενης περιόδου.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ καλεί όλους και όλες τις συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες της μαχόμενης εκπαίδευσης, σχήματα και κινήσεις που επιμένουν αντικυβερνητικά, αντιμνημομιακά, ριζοσπαστικά, αντισυστημικά, αντικαπιταλιστικά, τις Παρεμβάσεις, άλλες ανένταχτες και ανεξάρτητες ριζοσπαστικές δυνάμεις, να συγκροτήσουμε από κοινού ένα τέτοιο μέτωπο. Ένα μέτωπο που θα άρει την απογοήτευση, θα ικανοποιήσει και θα εμπνεύσει πολλούς αγωνιστές συναδέλφους σε όλη τη χώρα, θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στους αγώνες για το σχολείο των όλων και των ίσων, την ανατροπή και την κοινωνική χειραφέτηση.

Kαλούμε σε συνάντηση με αυτό το θέμα, την Πέμπτη 22 Ιούνη στις 7μμ στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, Φιλελλήνων και Ψύλλα–Σύνταγμα, πλησίον της ΔΟΕ και σας περιμένουμε για μια ανοιχτή και συντροφική συζήτηση.