ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

8η ΜΑΡΤΗ,

ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας χαιρετίζει όλες συναδέλφισσες που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την μόρφωσης των παιδιών και την υπεράσπιση της δημοσιάς και δωρεάν εκπαίδευσης .

Στις 8 Μάρτη του 1857, οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας της Ν. Υόρκης βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Σήμερα στη χώρα μας  οι αδικίες σε βάρος της γυναίκας παραμένουν αφού έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας 27,6% έναντι 19,4% των αντρών (ΕΛΣΤΑΤ 16-9-2016) αλλά και όταν είναι εργαζόμενη συνεχίζει αμείβεται λιγότερο(Eurostat 2014) .

Στον κλάδο μας η μητρότητα είναι στο στόχαστρο είτε μιλάμε για τις αναπληρώτριες όπου δεν τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα( άδειας κύησης , λοχίας  και ανατροφής ), είτε για τις μόνιμες όπου η φοίτηση των παιδιών τους στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς δεν είναι δεδομένη .

Ο αγώνας όμως για την ισότητα και την γυναικεία απελευθέρωση συνεχίζεται  και είναι ο ίδιος αγώνας απέναντι στην φτώχεια , στην ανεργία  και στην λιτότητα των μνημονίων .  Είναι ο αγώνας εναντία στην αντί εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και τις κατευθύνσεις του ΟΟΑΣΑ .

Ας μην ξεχνάμε ότι η επιτάχυνση της επίθεσης στη δημόσια εκπαίδευση συμπίπτει με τη  βαριά σκιά της δεύτερης αξιολόγησης και του τέταρτου μνημονίου, που πέφτει πάνω σε κάθε εργαζόμενη, άνεργη, νέα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να γίνουμε η ατμομηχανή του κινήματος, που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα σε μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και θα παλέψει για την ανατροπή της μνημονιακής λεηλασίας. Όλες οι δυνάμεις του αγώνα ας συντονιστούμε ακόμα περισσότερο στα πρωτοβάθμια σωματεία στο δρόμο της αγωνιστικής συνεννόησης.  Σε  ένα μέτωπο αντίστασης που θα ξεκινάει από κάθε σχολείο, θα συγκροτείται στους συλλόγους και στις Γ.Σ και θα συνενώνει όλον τον κλάδο και στις δυο βαθμίδες. Που θα συναντήσει αγωνιστικά όλη την κοινωνία, θα ξαναβρεί το νήμα αλλά και το νόημα των πραγματικών ενωτικών και μαζικών αγώνων - συγκροτώντας  ένα ανεξάρτητο κέντρο για το συντονισμό τους,  θα ακυρώσει την αναδιάρθρωση και την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης- στο δρόμο για την κοινωνική και πολιτική ανατροπή.