Για τη συνδικαλιστική ηγεσία του συλλόγου μας

Η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο τον λαιμό των εκπαιδευτικών. Μέτρα πάνω στα μέτρα διαλύουν τις ζωές μας. Το νέο νομοθέτημα για τις δομές εκπαίδευσης χτυπάει χωρίς έλεος το δημόσιο σχολείο και εισάγει ασφυκτικό έλεγχο-αξιολόγηση-χειραγώγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η συνδικαλιστική ηγεσία από τα τριτοβάθμια ως τα πρωτοβάθμια δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμπορεύονται ανοιχτά με την εργοδοσία και την κυβέρνηση φτιάχνοντας την «κοινωνική τους συμμαχία» ενάντια στους εργαζόμενους. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ ακολουθούν κατά πόδας την ανυπόληπτη συνδικαλιστική αριστοκρατία των τριτοβάθμιων, υποκλίνονται στην κυβέρνηση και  αναχωρούν από τη διεκδίκηση και την οργάνωση αγώνων.

Όλους τους παραπάνω ακολουθεί πιστά η συνδικαλιστική ηγεσία του συλλόγου μας. Τη χαρακτηρίζει, βεβαίως, ένα ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα που παραμένει αδιατάραχτο από τότε που ονομαζόταν ΠΑΣΚ, ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ. Για τους νέους συνάδερφους που δεν ξέρουν και για ξεσκόνισμα της μνήμης των παλιών, να θυμίσουμε πως μια σειρά συνδικαλιστικά σχήματα (πχ Προοδευτικά Ρεύματα) δημιουργήθηκαν την περίοδο που οι βασικοί πολιτικοί φορείς (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) άρχισαν να παραπαίουν μετά τα απανωτά μνημόνια και τα μέλη άρχισαν να αποκόβονται από το κυρίως σώμα για να επιβιώσουν πολιτικά. Το παίζουν μάλιστα και ανεξάρτητα!!! Μέχρι να ανακαλύψουν την «ανεξαρτησία», μια χαρά προπαγάνδιζαν και στήριζαν αταλάντευτα τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομματικών φορέων στις οποίες ανήκαν. Και σήμερα, μια χαρά στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές.

Διαβάσαμε στην ανακοίνωση του αντιπροέδρου (ανεξάρτητος!) πως συμφωνήθηκε συνεργασία- συγκυβέρνηση στα πλαίσια του σωματείου με τα Προοδευτικά Ρεύματα. Η ανακοίνωση μάλλον ήταν περιττή, αφού χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει. Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις μελών του ΔΣ και του προέδρου, η συγκυβέρνηση του συλλόγου κατέλαβε, μετά από ένα κόλπο γκρόσο, όλες τις θέσεις του προεδρείου. Εμείς διαβάζοντάς τες, θαυμάζουμε την ταχύτητα με την οποία κάποιος παραιτείται από «ευθιξία» και επανεκλέγεται εντός ολίγων λεπτών από την παράταξή του και αυτόν που συνεργάζεται! Απ’ τα σύννεφα πάντως δεν πέφτουμε. Ο τρόπος τους αντανακλά το πολιτικό τους στίγμα.

Το ζητούμενο για εμάς είναι τα πολιτικά πεπραγμένα της συνδικαλιστικής ηγεσίες που παραμένει ίδια εδώ και πολλά χρόνια και έχει την απόλυτη ευθύνη της διάλυσης του σωματείου και τις αποστοίχισης των εκπαιδευτικών από τις συλλογικές διαδικασίες. Απλά διεκπεραιώνει, με τη σχετική υπονομευτική καθυστέρηση, τις όποιες δράσεις υπάρχουν από τη μεριά της ΔΟΕ ή της ΑΔΕΔΥ και… τέλος. Επιπλέον παράγει ανακοινώσεις και σιωπή. Θαυμάζουμε ανακοινώσεις που καλούν σε εποικοδομητική δράση στα πλαίσια των τριμερών επιτροπών του ΠΔ79 που φτιάχτηκαν για να προωθήσουν τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων! «Φαγώθηκε» το τελευταίο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία και που ολοκληρώνεται στις 14/6.

Η συνδικαλιστική ηγεσία του συλλόγου έχει καταφέρει με τη διαλυτική της στάση να απομακρύνει τους συναδέρφους από το σωματείο. Αφού διέλυσε το σωματείο, τα έχει κάνει μπάχαλο ακόμη και στο θέμα της συνδρομής και της εγγραφής των μελών, χρησιμοποιεί το καταστατικό για να μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων από τη βάση, σπρώχνοντας τις αποφάσεις στο ΔΣ το οποίο ελέγχει. Έτσι, στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση κατάφερε με τους χειρισμούς της να κάνει ακόμη περισσότερους συναδέρφους να δηλώνουν απογοητευμένοι πως δε θα ξαναπατήσουν τα πόδια τους σε συνέλευση.

Καλλιεργώντας τη λογική της ανάθεσης, του «ψηφίστε μας και αφήστε μας» καταφέρνει να ελέγχει τη διοίκηση του σωματείου. Κινείται με τη λογική Τσίπρα που δηλώνει κυνικά πως αφού ο λαός τον ψήφισε, στηρίζει και τα μνημόνια που έφερε. Έχοντας αποκτήσει καθεστωτική νοοτροπία, σαν αυτή που επί δεκαετίες είχαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν λάμβαναν το 87% των ψήφων, κάθε φορά που ζορίζεται από την κριτική που της ασκείται, επικαλείται τις ψήφους που παίρνει. Θεωρεί, δηλαδή, πως ψήφος σημαίνει ανοχή. Από αυτή της την αντίληψη πηγάζει και η σπουδή της να ελέγξει απόλυτα το προεδρείο του σωματείου. Άλλωστε, η πρόταση των Προοδευτικών Ρευμάτων για εκλογή του ΔΣ της ΔΟΕ από τη βάση, κινείται στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και των διαδικασιών βάσης και της ενίσχυσης των διοικήσεων των ΔΣ.

Όσο για το ύφος και το ήθος της, τι να πρωτοθυμηθούμε! Τη φωτογράφηση με τη Διαμαντοπούλου όταν ήταν ακόμη μέλη του ΠΑΣΟΚ, τη διαφήμιση του πολιτικού έργου του Οικονόμου μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου όταν ήταν κι αυτός ΠΑΣΟΚ, τις ανακοινώσεις λάσπης που έφταναν μέχρι και το τι περιουσιακά στοιχεία έχουν τα μέλη των αντίπαλων παρατάξεων ή τα συκοφαντικά, προσβλητικά και ανήθικα mails που διακινεί στα πλαίσια του ΔΣ νομίζοντας πως δε θα γνωστοποιηθούν παραέξω;

Είναι φανερό ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με το κοινό μέτωπο κυβέρνησης και συνδικαλιστικής ηγεσίας. Και αυτό μπορεί να γίνει με το να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα και της διεκδίκησης στα δικά μας χέρια. Να βάλουμε φραγμό στην υπονόμευση και τη διάλυση των σωματείων. Να κάνουμε αυτό που δεν θέλει κυβέρνηση και συνδικαλιστική ηγεσία, δηλαδή, να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Να ξανακάνουμε τα σωματεία όπλα των εργαζόμενων.

14/6/2018

Συλλόγου «Αλ. Δελμούζος»