Εκτύπωση


10-9-2018

Πολιτικά παιχνίδια πάνω στα αποκαΐδια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ραφήνας σε βάρος των μαθητών, των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο  Ραφήνας υπέστησαν μεγάλες  ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά  της 23ης Ιουλίου 2018, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν άμεσα με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Στο διάστημα που μεσολάβησε, δεν έγιναν ούτε οι απαιτούμενες άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους στο κτήριο που είχε επιλεγεί  για την προσωρινή μετεγκατάσταση των δυο σχολείων εντός του κέντρου Υγείας Ραφήνας, ώστε, να μπορέσουν  να λειτουργήσουν προσωρινά σ΄ αυτό.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου σε συνεδρίασή του από την πρώτη ημέρα, αποφάσισε ο αγιασμός να γίνει όταν θα είναι έτοιμος ο χώρος για την προσωρινή μεταστέγαση των μαθητών γιατί το κατεστραμμένο σχολείο από τη φωτιά ήταν ακατάλληλο για την φιλοξενία τους, αλλά δυστυχώς, δεν εισακούστηκε.

Το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Δ/νσης Ανατ. Αττικής πίεσε με κάθε τρόπο ο αγιασμός να γίνει στο ΕΕΕΕΚ Ραφήνας, που ανήκει στην Β/θμια  Εκπ/ση, στις 11-9-2018. Ο λόγος προφανής. Να μην δουν γονείς και ΜΜΕ την κατάσταση του σχολείου και κατά συνέπεια την ολιγωρία των υπευθύνων.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας, αρχικά συμφώνησε με την πρόταση της Δ/νσης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βγάλει ανακοίνωση για την ημερομηνία, τον τόπο και την ώρα του Αγιασμού χωρίς προηγουμένως να έρθει σε καμιά συνεννόηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων. Να σημειώσουμε, ότι οι παραπάνω προτάσεις της Δ/νσης και του Δήμου αφορούσαν μόνο την  τελετή του αγιασμού γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι μαθητές από την επόμενη μέρα θα έμεναν στα σπίτια τους λόγω της ακαταλληλότητας του σχολείου να τους υποδεχθεί και της ελλιπούς προετοιμασίας του χώρου που είχε επιλεγεί για τη φιλοξενία τους.

Όμως, το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Σεπτέμβρη, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου  επισκέφθηκε το σχολείο και, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ανακοίνωσε ότι ο αγιασμός θα γίνει τελικά στο κατεστραμμένο από την πυρκαγιά Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο!

Μια είδηση, όμως, που δημοσιεύτηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 10-9-2018, από τα ΜΜΕ και έκανε λόγο για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στον αγιασμό του σχολείου ερμηνεύει τον πανικό και τις παλινωδίες των παραπάνω φορέων. Από τη μια η κυβέρνηση προσπαθεί  να αποκρύψει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση του σχολείου και την ολιγωρία των υπευθύνων. Από την άλλη η αντιπολίτευση επιχειρεί πιεστικά να το εκμεταλλευτεί πολιτικά με την παρουσία του προέδρου της. Όπως και να έχει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν στο παρασκήνιο της καταστροφής με θύματα αυτής της αντιπαράθεσης να είναι οι μαθητές του σχολείου, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Αλέξανδρος Δελμούζος καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις μεθοδεύσεις και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της εκπαίδευσης πριν καν ανοίξουν τα σχολεία. Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνεται πεδίο πλειοδοσίας ούτε λαϊκισμού για κανένα κόμμα και για καμία κυβέρνηση. Ειδικά ο πλέον ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής.

Είναι λυπηρό, παιδιά  με ειδικές ανάγκες να παραμένουν στα σπίτια τους μετά τον αγιασμό (αυτή ήταν η απόφαση των αρμοδίων μέχρι αργά το μεσημέρι) ή να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε διαφορετικό χώρο. Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από την φονική πυρκαγιά και οι αρμόδιοι δεν έκαναν καμιά ενέργεια και καμιά προετοιμασία για τα παιδιά αυτά.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τη Δ/νση Α/θμιας και το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου να μην προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αλλά να το επιλύσουν και  έστω την τελευταία στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν υπόψη την άποψη των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα του σχολείου τους.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                 Κων/νος  Βερέτσος