Εκτύπωση

Παλλήνη: 29 -3-2018                                                                           Προς όλους

                                 Αριθμ.Πρωτ.: 34                                                                            τους συναδέλφους μας                      

Σχετικά με την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και τον ρόλο των τριμερών επιτροπών

Έπειτα από την ψήφιση του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 στα τέλη του Φλεβάρη 2018, συστήνονται αυτές τις ημέρες οι τριμερείς επιτροπές, οι οποίες προβλέπονται στην παρ.3. γ, με σκοπό την πρόταση των Δήμων στους οποίους πρόκειται να υλοποιηθεί η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.Ο νόμος 4521/2018 αποτελεί ένα αναγκαίο πρώτο βήμα για να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα του κλάδου μας για δωρεάν 14χρονη πρωτοβάθμια εκπαίδευση .

Ελπίζουμε τα στελέχη εκπαίδευσης , οι δήμαρχοι και οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την υλοποίηση του νόμου στην πράξη αν και τα κόμματα στα οποία ανήκουν καταψήφισαν στη Βουλή το συγκεκριμένο άρθρο. Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ενώ  τα άλλα κόμματα της Βουλής πήραν την παρακάτω θέση:

Ν.Δ.: ΠΑΡΩΝ

ΔΗΣΥ: ΟΧΙ

ΠΟΤΑΜΙ: ΟΧΙ

ΚΚΕ: ΠΑΡΩΝ

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΠΑΡΩΝ

ΧΡ. ΑΥΓΗ: ΟΧΙ

Επίσης στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τάχθηκαν κατά της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  αλλά  στήριξαν τη θέση του  με απαράδεκτες ανακοινώσεις.

Η σφοδρή αντίδραση της συντεχνίας των δημάρχων , η καταψήφιση του νόμου στην Βουλή από την αντιπολίτευση (ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, ΕΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ) , αλλά κυρίως η  απουσία στοιχειώδους εμπιστοσύνης στη βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μας καλεί να βρισκόμαστε σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση . Ο νόμος ψηφίστηκε , όμως η άμεση  εφαρμογή του είναι το ζητούμενο .

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»  , δηλώνει κατηγορηματικά :

-      Ο νόμος 4521/2018 εφαρμόζεται , υποχρεωτικά , από το σχολικό 2018-2019 . Όλοι οι μαθητές νήπια και προνήπια εγγράφονται τον Μάιο του 2018 στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας μας .

-      Η εφαρμογή του νόμου μέσα σε μια τριετία , αναφέρεται σε ελάχιστες και εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε αδιάσειστα στοιχεία . Οι δήμαρχοι σε αυτήν την περίπτωση οφείλουν να δημοσιοποιήσουν σαφές  πλάνο με τις ενέργειες τους για την άμεση δημιουργία των κατάλληλων υποδομών .

-      Το Υπουργείο οφείλει να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται και να σταθεί δίπλα στους Δήμους, όπου χρειάζεται,  για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

Καλούμε τα ΔΣ των συλλόγων εκπαιδευτικών  όλης της χώρας να ελέγξουν με τον αυστηρότερο τρόπο την εφαρμογή του νόμου  και να καταγγείλουν άμεσα κάθε προσπάθεια , από όπου και αν προέρχεται, αναίτιας μη εφαρμογής του.

Την ΔΟΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δημοσιοποιήσει ονομαστικά αυτούς που με τις ενέργειας τους θα θέσουν τροχοπέδη στην εφαρμογή του νόμου από τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο.

    Ο Πρόεδρος                                                                        H  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                              Χαρά   Γαλανοπούλου