Παλλήνη: 12-9-2017                                                                          Προς όλους

              Αριθμ.Πρωτ.: 133                                                                           τους συναδέλφους μας      

             

      Δίχρονη Υποχρωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς   αποκλεισμούς!

    

Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή είναι μακριά όχι από τις σύγχρονες αλλά ακόμα και από τις καθημερινές ανάγκες νηπίων και προνηπίων, με τις νηπιαγωγούς να εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

            Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, που είναι απαίτηση και αναγκαιότητα, με την κυβέρνηση να την τάζει κατά το δοκούν, πάει στο απώτερο μέλλον κι έτσι χιλιάδες προνήπια είναι και φέτος έξω από τα δημόσια Νηπιαγωγεία, πολλά από τα οποία έμειναν και έξω από τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς οδηγώντας πολλές λαϊκές οικογένειες σε απόγνωση.

            Η υποχρηματοδότηση και η κτηριακή υποδομή, που πολλές φορές είναι μαγαζιά και αποθήκες, χειροτερεύουν τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων.

            Οι ελλείψεις σε δομές Ειδικής Αγωγής αφήνουν αβοήθητα τα νήπια και τα προνήπια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, ενώ η πρώιμη παρέμβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

            Ο λεγόμενος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου αποδείχτηκε ότι είναι ένα Νηπιαγωγείο, που ούτε ενιαίο είναι (αφού είναι τριζωνικό - πρωινή ζώνη, υποχρεωτικό ωράριο, προαιρετικό ολοήμερο - που λειτουργεί με όσες ζώνες του επιτρέπεται κάθε φορά), ούτε ολοήμερο είναι (αφού βάζει όρους και προϋποθέσεις για τις εγγραφές και τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματός του).

            Η νομιμοποίηση και μονιμοποίηση των αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο του Νηπιαγωγείου, που επιχειρείται και με το Π.Δ. 79/2017, οδηγεί το Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε παραπέρα υποβάθμιση.

            Με δεδομένη την πείρα και από την εφαρμογή του ΕΤΟΝ, διεκδικούμε:

·  Να εγγραφούν όλα τα παιδιά νήπια και προνήπια στα Νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα όλα όσων οι γονείς επιθυμούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·  Να εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Νηπιαγωγείων μας, χωρίς να χαθεί κανένα τμήμα. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση παιδιών. Βασική μας θέση 15 παιδιά ανά τμήμα.

·  Λειτουργία τώρα όλων των αναγκαίων Τμημάτων Ένταξης, Τμημάτων Υποδοχής και ικανοποίηση όλων των αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη με μία νηπιαγωγό ανά παιδί.

·  Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Νηπιαγωγείου να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την κατανομή τμημάτων και για τη βάρδια των νηπιαγωγών.

·  Άμεση χρηματοδότηση των Νηπιαγωγείων από τις Σχολικές Επιτροπές για όλα τα αναλώσιμα. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

·  Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας με το ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας.

Παλεύουμε αταλάντευτα για Δίχρονη Υποχρωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς!

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                                                 Άγγελος   Πούλος