Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου

Τελευταίες αναρτήσεις

ΟΙΕΛΕ : Για την επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» που αφορά στο διαγωνισμό Education Leaders Awards και τη συμμετοχή σ’ αυτόν δημόσιων σχολείων.

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος | ΟΙΕΛΕ

Αθήνα,7/6/2018

Αριθμ. Πρωτ: 44442

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο  του ΔΣ της ΔΟΕ κ. Θ. Κικινή

Τον Πρόεδρο  του ΔΣ της ΟΛΜΕ κ. Ν. Παπαχρήστο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πληροφορήθηκα σήμερα για επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» που αφορά στο διαγωνισμό Education Leaders Awards και τη συμμετοχή σ’ αυτόν δημόσιων σχολείων. Οι συνάδελφοι εύλογα αναρωτιούνται για ποιο λόγο δημόσια σχολεία αξιολογούνται από ιδιώτες και μάλιστα με την καταβολή αντιτίμου ύψους 250 ευρώ.

Στις δύο τελευταίες κοινές μας συναντήσεις είχαμε θίξει ως Ομοσπονδία τον τεράστιο κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στη χώρα μας και τη δημιουργία ενός πολιτικού/επιχειρηματικού/μηντιακού μετώπου που έχει ως στόχο την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη σταδιακή εισχώρηση στο πεδίο-φιλέτο της Παιδείας δυνάμεων της αγοράς. Οι εκδηλώσεις και οι ενέργειες του μετώπου αυτού πληθαίνουν. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, πολιτικοί και επιχειρηματίες του χώρου διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις (πολύ πρόσφατα είχαμε την παρουσίαση του βιβλίου «Το κίνητρο του κέδρους (!) στην εκπαίδευση») όπου ξεδιπλώνεται το δήθεν φιλελεύθερο πρόγραμμα του μετώπου για την Παιδεία.

To Education Leaders Awards είναι μια διοργάνωση – έκφραση του συγκεκριμένου μετώπου. Διόλου τυχαία, της φετινής επιτροπής «αξιολόγησης» προΐσταται ο ιδεολογικός καθοδηγητής της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, η πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που έχουν ισχυρό όφελος από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, στις επιτροπές της διοργάνωσης των τελευταίων χρόνων συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ (της Ομοσπονδίας των φροντιστηριαρχών που κατηγορείται για το σκάνδαλο του διαγωνισμού για τις υποτροφίες και που μέλη της ιδρύουν τα παράνομα Κέντρα Μελέτης), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (που ζητά την πλήρη άρση της εποπτείας της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και την εισαγωγή θεσμών, όπως είναι τα vouchers) και εκπρόσωπος της Ένωσης των Ελληνικών Κολλεγίων (που συστηματικά εργάζονται για την ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος και την άλωση του πανεπιστημιακού χώρου από τις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς). Δυστυχώς, κι αυτό είναι το ακόμη πιο επικίνδυνο, πέρσι συμμετείχε στην επιτροπή ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ Β. Δαγδιλέλης, διορισμένος από το Υπουργείο Παιδείας στη θέση αυτή (θέλω να πιστεύω εν αγνοία των πολιτικών του προϊσταμένων).

Το κυρίαρχο ζήτημα σχετικά με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων σε μια τέτοια διοργάνωση είναι ότι αυτά χρησιμεύουν ως ένα θλιβερό προπέτασμα καπνού και ως «νομιμοποίηση» της διαφήμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Και ποιας ιδιωτικής εκπαίδευσης; Όχι αυτής που λειτουργεί νόμιμα, υπό την εποπτεία της πολιτείας και που σέβεται την παροχή δημόσιου αγαθού. Αλλά αυτής που λειτουργεί ασύδοτα, χωρίς μέτρο, χωρίς κανένα σεβασμό στην Παιδείας και στην κοινωνία. Όποιος δει τις βραβεύσεις των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης από τη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβει πολλά. Ωστόσο, οφείλω να αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα (τα ονόματα των φορέων είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) «βραβευμένων»:

-           Ιδιωτικό ΙΕΚ που μήνυσε (!) τον ελεγκτικό φορέα της Πολιτείας (ΕΟΠΠΕΠ), επειδή δεν έλαβε θέση υπέρ του (!!) σε έναν ανελέητο ενδοεπιχειρησιακό πόλεμο

-           Κολλέγιο που πολλάκις έχει απασχολήσει τις αρχές για σοβαρότατες κτηριολογικές και άλλες παρανομίες.

-           Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο η ιδιοκτήτρια οικογένεια του οποίου είχε πλημμυρίσει την αγορά με παράνομους τίτλους (με παλιότερα νυχτερινά ιδιωτικά σχολεία) και το οποίο έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά για βαρύτατες παραβιάσεις της εργατικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας (παραποίηση ωρολόγιου προγράμματος, αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων).

Στην επιτροπή «αξιολόγησης» συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων που εδώ και δέκα χρόνια περίπου έχουν θέσει ως στόχο την αντικατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης από ένα ημι-ιδιωτικό σύστημα που θα ανακυκλώνει και θα διογκώνει τις ανισότητες και τη μετατροπή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της συνεχιζόμενης κατάρτισης σε προνομιακό πεδίο ανομίας.

Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα. Ωστόσο, επιθυμώ με τη σημερινή μου επιστολή να ευαισθητοποιήσω τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, διότι πλέον ο εχθρός είναι intraportas. Οι συνάδελφοι του Συλλόγου «Αλ. Δελμούζος» δικαίως αναρωτιούνται ποια είναι η σκοπιμότητα συμμετοχής των δημόσιων σχολείων σε μια νεοφιλελεύθερη φαρσοκωμωδία που έχει ως στόχο τη διαφήμιση της Παιδείας ως είδους εμπορίου. Σας καλώ σε άμεση συνάντηση για να συζητηθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα και να αποφασίσουμε περαιτέρω ενέργειες για να ανακοπεί η επέλαση του «μαύρου» μετώπου στο χώρο της εκπαίδευσης. Διότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θύματα της πολιτικής του σοκ που κάποιοι επιδιώκουν να εφαρμοστεί θα είναι τα παιδιά, ιδίως αυτά των μη προνομιούχων, οι εκπαιδευτικοί, το δημόσιο σχολείο, το ιδιωτικό σχολείο που λειτουργεί νόμιμα και σέβεται τους νόμους.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

«Συλλαλητήριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου: Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στα πλαίσια της αντίθεσης του κλάδου στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, “Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”, καλεί τους συναδέλφους σε Συλλαλητήριο την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 και ώρα 6:00 στα Προπύλαια.

Πατήστε ΕΔΩ για να το κατεβάστε σε PDF

ΔΟΕ: Κήρυξη 4ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας

Αρ. Πρωτ. 418 Αθήνα 10/1/2018

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Κήρυξη 4ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας

Ψηφίζεται τη  Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, από τη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα 70 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του πολυνομοσχεδίου, ανάμεσα σε άλλα

• περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα στην απεργία
  • θεσμοθετούνται πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω
  • επανεξετάζονται τα ανθυγιεινά επαγγέλματα στο Δημόσιο με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων κατά 70.000

Ειδικά για το χώρο της εκπαίδευσης καθιερώνεται το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση και  δρομολογείται σειρά συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμώντας την ανάγκη της ευρείας και δυναμικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου)

αποφασίζει

την κήρυξη 4ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας επιπλέον της στάσης εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Για την Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 12:30μμ και ακολουθεί πορεία προς τη Βουλή.

Αγωνιζόμαστε για να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης

Πατήστε ΕΔΩ για να το κατεβάστε σε PDF.

24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση Πέμπτη 14 του Δεκέμβρη 2017

24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση

Πέμπτη 14 του Δεκέμβρη 2017

Συνάδελφοι, -σσες,

Στις 14 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, που και η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει.

Ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ΤΩΡΑ περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Κι αυτό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότητας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη των δημοσίων εσόδων.

Η Κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους παραπλανήσει, ανακοινώνοντας μέρισμα 700.000.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και το 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δις ευρώ. Ήδη, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κτλ) έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (τέταρτο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν.4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων – περίπου 3.000.000 συνταξιούχοι – περικόπτεται από 01/01/2019 και η μείωση των συντάξεων θα φτάσει μέχρι 350 ευρώ το μήνα.

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την αντιαπεργιακή τροπολογία  που ψήφισε(άρθρο 21 Ν. 4489/2017), προσπαθεί να επιβάλλει με αυταρχικό, αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούμαστε όλοι να δώσουμε το «παρών» στη Γενική Απεργία της 14ης του Δεκέμβρη. Αυτή η απεργία έχει ήδη, αποκτήσει πανυπαλληλικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε:

1.    Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

2.    Κατάργηση της  τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.

3.    Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.

4.    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

5.    Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

6.    Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

7.    Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην Απεργία

την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017

και στην Απεργιακή Συγκέντρωση

Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ

Απαραίτητη η τροποποίηση του καταστατικού της Δ.Ο.Ε. Άμεση «Καταστατική Γενική Συνέλευση» του κλάδου. Οι θέσεις μας.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

www.ekpaideutikareumata.gr

www.facebook.com/reumata

8-4-2017

Αν και η τελευταία 85η Γ.Σ. της ΔΟΕ είχε χαρακτηριστεί «Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση»  δεν έγινε καμία εισήγηση  στο σώμα από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., δηλαδή στην ουσία ακυρώθηκε στην πράξη η καταστατική συνέλευση και καμιά καταστατική αλλαγή δεν αποφασίστηκε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ζούμε σε ένα περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών και ανατρεπτικών εξελίξεων για τις θεμελιώδεις αρχές που αφορούν την κοινωνία μας, την οικονομία, τα εργασιακά –και όχι μόνο- δικαιώματα. Οι πολιτικές συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και κατάργησης κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, που υπαγορεύονται ή που ασκούνται στο όνομα του μνημονίου, έχουν στο επίκεντρο και την εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της.

Τη στιγμή που ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης και ο ρόλος των εκπαιδευτικών αμφισβητούνται και επανεκτιμώνται, τη στιγμή που το περιεχόμενό της δοκιμάζεται και αναθεωρείται και οι παιδαγωγικές προτεραιότητές της αναπροσαρμόζονται, την ώρα που στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. έχουν ενταχθεί νέες ειδικότητες συναδέλφων και πάρα πολλοί αναπληρωτές το «Καταστατικό της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας» είναι πλέον  αναχρονιστικό καθώς  δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής,  ούτε εκφράζει τις ανησυχίες του συνόλου των εργαζομένων στα σχολεία. Επιπλέον η πολυδιάσπαση του κλάδου είναι ορατή αφού καθημερινά ξεφυτρώνουν σύλλογοι και συντονιστικά με χαρακτηριστικά offshore εταιρειών με αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πλαισιώνουν τους Συλλόγους καταβάλλοντας τη συνδρομή τους  όλο και λιγότεροι συνάδελφοι και ιδιαίτερα οι νέοι που τόσο ανάγκη τους έχει το συνδικάτο.

Είναι απαραίτητο λοιπόν το Καταστατικό της Δ.Ο.Ε. άμεσα , πριν να είναι πολύ αργά, να επικαιροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα νέα δεδομένα της εποχής μας αλλάζοντας την οργανωτική δομή του εκπαιδευτικού κινήματος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» παρακάτω σας καταθέτουν τις προτάσεις τους, οι οποίες αποτελούν και καταστατικές αρχές της παράταξης. Όλες οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο μέλλον σε όλους τους συναδέλφους :

1.      Αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  – Εκλογή μελών Δ.Σ. από τη βάση κατά το πρότυπο των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

2.      Απαραίτητη προϋπόθεση υποψηφιότητας για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ο υποψήφιος να είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο Σύλλογο του.

3.      Θητείες για όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη – Κανείς με «συνδικαλιστική άδεια» πλέον των δύο θητειών (συνολικά 4 χρόνια) σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική θέση.

4.      Καθιέρωση της ποσόστωσης σχετικά με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και για γυναίκες, νηπιαγωγούς, αναπληρωτές, ειδικότητες

5.      Συνδικαλιστικά Ασυμβίβαστα – Κανένα πρώην στέλεχος εκπαίδευσης, κρατικό στέλεχος, υποψήφιος βουλευτής κτλ σε ψηφοδέλτιο ή σε συνδικαλιστική θέση

6.      Λειτουργία Ι.Π.Ε.Μ – Ριζική αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου (να πάψει να είναι χώρος βολέματος ημετέρων)

7.      «Διαύγεια» στα οικονομικά της Δ.Ο.Ε. – Να αναρτώνται αναλυτικά μηνιαίως όλες οι αποφάσεις για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή και δαπάνες της Ομοσπονδίας.

8.      Ταξίδια μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.( εσωτερικού και εξωτερικού) – Λογοδοσία στην ιστοσελίδα της Δ.Ο.Ε. (Λόγοι ταξιδιού, είδος ταξιδιού, ποιοι και που συμμετέχουν, δημοσιοποίηση συμπερασμάτων από τη συνάντηση, οικονομικός απολογισμός).

9.      Επανεξέταση των οικονομικών απολαβών των μελών του Δ.Σ. (αντιμίσθιο, έξοδα στεγάσεως, μετακινήσεως και εγκαταστάσεως, έξοδα κινήσεως, εκτός έδρας, κινητής τηλεφωνίας κτλ). Όλα να αναρτώνται στη «Διαύγεια» της Δ.Ο.Ε.

10.              Κατάργηση της ενδιάμεσης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και αντικατάστασή της από Ολομέλεια Προέδρων με αποτέλεσμα τη μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής

Τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών σε κάθε περίπτωση θα παλέψουν για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι ώστε να προχωρήσουν αυτές  αλλαγές. Προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα ένας εποικοδομητικός διάλογος στους Συλλόγους και να πραγματοποιηθεί «Έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση» του κλάδου.

Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη